Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjimnastika"

5 bytes removed ,  1 vit më parë
v
Undid edits by 185.190.132.149 (talk) to last version by Βατο
(Rralle-radhe fillii-fillimit)
Etiketat: Përpunim pamor Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
v (Undid edits by 185.190.132.149 (talk) to last version by Βατο)
Pra ne nje forme o tjeter tipike e vallezimit (baletit) por ne zhvillimitte ushtrimeve te Ndyshmeper te mundur per pak momente forcen terheqese te tokes (gravitetit).
 
Gjimnastika ne formen e sotme i ka shejat e fillimitfillii ne Suedi. Metoda Suedeze nder te tjera kendontee zhvilluar nga PEHR HENRIK LING (tipike gjimnastikea ritmike).
 
Eqe konçentrohej ne ritmin e koordinimin me një copedhe topave te vegjel.
 
konc
 
konçentrohej ne ritmin e koordinimin me një copedhe topave te vegjel.
 
Historia e gjimnastikes dëshmon se ne Gjermanie Cekosllavaki u zhvilluan veglat e para rreth viteve 1800, dhe janë fillimet e gjimnastikes moderneme punën e JOHAN FRIEDRICH GUTSMUTHS (1778-1852) ku zhvilloj nje programkonplet me ushtrime te ekuilibrit, elasticitetit si dhe te forces muskulare Trashigimtari i tij, FRICDRICH LUDWIG JAHN (1778- 1839 një mësues gjimnastike është njohur si babai i Gjimnastikes. JAHN’s krijoj dhe tre veglat e para Gjimnastikës moderne qe janë Hekuri gjimnastikor, Paralelia e meshkujve dhe Onazat. Por Ai krijoj dhe mjete te tjera teknike didaktike. Mesimin e gjimnastikes E zhvillonte ne një tunel te vjetër “TEUTONICO” ne Berlin fjale Qe do te thote me ba gjimnastike, ku JAHN’s e adobtoj dhe e zevendesoj me “GYMASTIK”. Zhvulluar per 8 vjete deri ne vitin 1820, ku gjimnastika ne Gjermani u ndalua dhe Jahns ju ndalua te organizoje Dhe te mesonte gjimnastike, per kete iku nga Gjermania ne Amerike 1820 ku zhvilloi mesimet e tij per gjimnastiken. Pos ketyre viteve Gjimnastika u be sport shume popullor dhe në Evropë. Gjimnastika behej per znvillimin E fizikut ne formacionet ushtarake. Me vone u formuan dhe federatat (shoqatat) civile.
I pari Klub Gjimnastike krijohet ne Gjermani ne vitin 1860. ”Shoqata Gjimnastikës Praga” qe me vone u rinovu me emrin “Sokol –Praga” është formuar nga Miraslav Turs eJindamich Fugnerne 16 shkut 1862 si e para organizate e edukimit fizik Austriako-Hungareze (ky organizëm funksionon dhe sot me te njejtin emer). Lideri i saj Miraslav Turs studio ushtrimet e gjimnastikes nga ana terminologjike (Bazën e gjimnastikes).
 
E keshtu me radherralle u krijuan shoqatat e tjera ne 1865 ne Belgjike, 1867 ne Poloni, 1868 ne Hollande 1873 ne France 1883 ne Rusi. Kjo beri te mundur qe keto federazione (shoqata) te formonin me 23 korrik 1881 me perfaqesuesit e belgjikes, Frances dhe te Vendeve te Ulta, Federaten Evropiane te Gjimnastikes (U.E.G.) ku pos dyzet vitesh me vone me 7 prill 1921 F.E.G. hyri zyrtarisht ne F.I.G. (Federata Internacionale e Gjimnastikes).
 
Gjimnastika eshte nje nder sportet e para te Lojrave Olimpike te para moderne te Zhvilluara ne Athine 1896. Kampionati i parë Botërore i gjimnastikës është zhvilluar në Anversa në vitin 1903.