Ndryshimi mes inspektimeve të "Tërmeti në Mal të Zi"

Refuzoi 4 ndryshimet e fundit të tekstit dhe riktheu rishikimin 2039147 nga Klein Muçi
(→‎Tërmeti: Shtova disa fakte)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Refuzoi 4 ndryshimet e fundit të tekstit dhe riktheu rishikimin 2039147 nga Klein Muçi)
 
== Tërmeti ==
Tërmeti, që ishte 7.0 [[Shkalla Rihter|shkallën Rihter]]<ref name="Vijesti" /><ref name="Seismo">{{cite web |language = Montenegrin|url = http://www.seismo.co.me/1979.html|title = Zemljotres od 15. aprila 1979. godine|date = 2010-04-16 SUKIIIII|publisher = Seismological Observatory of Montenegro|accessdate = 2010-10-11}}
</ref> dhe IX<ref name="Seismo" /><ref name="UNESCO">{{en icon}} [https://en.wikipedia.org/wiki/Risan|Montenegro Earthquake: The Conservation of the Historic Monuments and Art Treasures], 1984, [http://www.vijesti.co.me/index.php?id=276723 UNESCO]
</ref> në [[Shkalla e Merkalit|shkallën e Merkalit]], ndodhi rreth 15&nbsp;km nga bregdeti i Mali të Zi ndërmjet [[Tivari]]t dhe [[Ulqini]]t, më 15 prill 1979 në ora 06:19<ref name="Seismo" /> ose 06:30<ref name="UNESCO" /> [[Coordinated Universal Time|UTC]] (07:19 ose 07:30 në kohën lokale).<ref name="Vijesti" /><ref name="Seismo" /> Dridhja zgjati për dhjetë sekonda<ref name="UNESCO" /> dhe është ndjerë kryesisht përgjatë bregdetit malazez dhe atij shqiptar.
=== Dëmi ===
Qyteti i vjetër i Budvës, një nga trashëgimitë kulturore të Malit të Zi, u shkatërruar rëndë. Nga 400 ndërtesa në Qytetin e vjetër të Budvës, 8 mbetën të padëmtuar nga tërmeti. Bedenet e shekullit 15 të qytetit të vjetër u dëmtuan gjithashtu rëndë. Manastiri Praskvica, i vendosura në mes Miloçerit dhe Shën Stefanit në Komunën e Budvës, vuajti në masë të madhe.
 
SUKIIUIIII
Muret rrethuese të [[Tivari i Vjetër|Tivarit të vjetër]] kishin pësuar shumë pak dëme nga tërmeti, në krahasim me Akuaduktin e Tivarit i cili u shkatërrua plotësisht. [[Herceg Novi]], qyteti më i ri në bregdetin e Malit të Zi, pësoi dëme të rënda.
 
 
Sipas një raporti të UNESCO-s në vitin 1984, një total prej 1,487 objektesh janë dëmtuar, gati gjysma e të cilave përbëhej nga ekonomi familjare dhe një tjetër dyzet për qind e përbërë nga kisha dhe pronat e tjera të shenjta. Vetëm tridhjetë për qind e 1,487 objekteve të dëmtuara janë shkatërruar tërsisht.<ref name="UNESCO" /> Deri në fund të katastrofës, 101 njerëz kishin vdekur në Mal të Zi<ref name="Vijesti" /><ref name="Seismo" /> dhe 35 në Shqipëri dhe mbi 100,000 njerëz kanë mbetur pa strehë.<ref name="UNESCO" />
 
==Shiko dhe==
* [[Tërmeti]]