Ndryshimi mes inspektimeve të "Jonila Godole"

added a new heading on awards, honors
(U kthye versioni 2045962 i bërë nga Kevjassintkevin (diskutimet) punemadhe)
Etiketa: Undo
(added a new heading on awards, honors)
| çmime =
}}
'''Jonila Godole''' (lindur më 1974) është studiuese e shkencave të komunikimit, pedagoge pranë Departamentit të Gazetarisë dhe Komunikimit, Universiteti i Tiranës, prej vitit 2005, shkrimtare, përkthyese e letërsisë gjermane. Prej vitit 2014, Godole është themeluese dhe drejtore ekzekutive e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë<ref name=":0">[https://www.idmc.al/] Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë</ref> (IDMC). Jeton nga viti 1997 deri më sot mes Shqipërisë dhe Gjermanisë.
 
==Studimet==
Jonila Godole ka studiuarstudioi për gjuhë dhe letërsi pranë Fakultetit të Historisë dhe Filologjisë në Tiranë (1993‒1997) dhe më pas për shkenca politike, sociologji dhe pedagogji në Universitetin "Johann Wolfgang Goethe" në Frankfurt am Main, Gjermani (1999‒20051999–2005).
 
Fushat e saj të hulumtimit shkencor përfshijnë komunikimin politik, sistemet mediatike dhe rolin e medies në kujtesën kolektive. Është doktore e shkencave që prej vitit 2013, me një punim mbi gazetarinë shqiptare në tranzicion dhe problematikat e saj, botuar më 2014 (Papirus). Dr. Godole është autore e dhjetëra artikujve shkencorë të botuar brenda dhe jashtë vendit kushtuar zhvillimit të medieve dhe gazetarisë në vendet postkomuniste.
 
==Aktiviteti profesional==
Jonila Godole ka qenë një nga gazetaret e para të shtypit të pavarur në Shqipëri pas rënies së regjimit komunist, e mirënjohur sidomos për intervistat me aktorët më të rëndësishëm politikë të kohës. Godole ka punuar si gazetare dhe editore për gazetat "Populli Po" (1993‒19941993–1994), "Koha Jonë" (1994‒19971994–1997), "ABC" (2005‒20062005–2006), si edhe si korrespondente nga Gjermania për disa gazeta shqiptare (1997‒20051997–2005).
 
Pas mbarimit të studimeve të larta në Frankfurt dhe kthimit në Tiranë në vitin 2005, filloi si pedagoge e brendshme pranë Departamentit të Gazetarisë dhe Komunikimit, Universiteti i Tiranës, ku është titullare e lëndëve "Zhanret mediatike", "Hyrje në komunikimin politik", "Analiza e produktit mediatik", "Media, shoqëria dhe ekonomia", dhe "Struktura dhe menaxhimi i redaksisë".
 
Nga viti 2012 e deri më sot, Godole është koordinatore për Shqipërinë e dy projekteve ndërkombëtare shkencore: ''Worlds of Journalism Studies''<ref>[http://www.worldsofjournalism.org/] Worlds of Journalism Studies</ref>, nën drejtimin e nga Prof. Thomas Hanitzsch, LMU Mynih, dhe ''Journalism Students Across the Globe'', nën drejtimin e Folker Hanusch (Austri) dhe Claudia Mellado (Kili).
 
Prej vitit 2014, Godole është themeluese dhe drejtore ekzekutive e IDMC<ref name=":0" />, një institucion partner i Fondacionit Konrad-Adenauer në Tiranë., Ky institut ka nëme fokus të punës së tij angazhimin e të rinjve në politikat publike dhe nxitjen e reflektimit të tyre përmes aktiviteteve ndërgjegjësuese mbi regjimin komunist dhe pasojat e tij deri më sot. Përmes angazhimit të saj personal dhe profesional, komenteve në shtyp dhe televizion në lidhje me këtë temë, Godole ia ka dalë ta bëjë institutin që drejton, IDMC, një organizëm thelbësor në çështjet e ballafaqimit me të shkuarën në Shqipëri dhe të motivojë mësuesit e historisë dhe të rinjtë të interesohen për dëshmitarët okularë të kohës, vendet e kujtesës dhe temat e lëna në harresë.
 
Prej marsit 2018<ref>[https://www.parlament.al/wp-content/uploads/2018/02/totalii-vendimet-1.pdf] Vendim Nr. 24/2018: Për zgjedhjen e një anëtari të Bordit të Institutit të Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit në Shqipëri</ref>, Godole është zgjedhur nënkryetare e Bordit të Institutit të Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit (ISKPK).
 
==Aktiviteti letrar dhe artistik==
Jonila Godole njihet gjithashtu si shkrimtare, përkthyese dhe aktiviste kulturore. Ka botuar romanin "Puthja e Udhëheqësit" (Aleph: 2002), dhjetëra tregime në antologji dhe revista letrare, si edhe dramën "Njeriu i rërës"<ref>[http://fluturime.blogspot.al/2010/03/jonila-godole-drama-ne-shqiperi-nje.html] Jonila Godole: Drama në Shqipëri, një zanat burrëror</ref>, fituese e konkursit të dramës organizuar nga Ministria e Jashtme Austriake (2010). Drama ka pasur lexime skenike në Burgtheater Vjenë<ref>[http://www.arkivalajmeve.com/Drama-e-Jonila-Godoles-ngjitet-ne-Burgtheater.1046878819/] Drama e Jonila Godoles ngjitet në Burgtheater</ref><ref>[https://derstandard.at/1281829379905/Jonila-Godole-Ich-habe-ganz-skandaloese-Sachen-geschrieben] "Ich habe ganz skandalöse Sachen geschrieben"</ref> (28.5.2010), Volkstheater Vjenë<ref>[https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/kultur/buehne/612187_Die-Besten-aus-dem-Osten-Albanien.html] "Die Besten aus dem Osten": Albanien</ref> (1.3.2014) dhe Nürnberg<ref>[https://www.staatstheater-nuernberg.de/index.php?page=schauspiel,veranstaltung,der_sandmann,103852] Der Sandmann</ref> (28.6.2015).
 
Godole është përkthyese e letërsisë gjermane, ku mund të veçohen autorët: Rainer M. Rilke (Duineser Elegien), Adelbert von Chamisso (Schlemihls wundersame Geschichte), Heinrich von Kleist (Die Marquise von O...), Robert Musil (Törleß), Thomas Bernhard (Die Macht der Gewohnheit; Der Italiener), Friedrich Dürrenmatt (Der Prozess um Esels Schatten), Julia Franck (Die Mittagsfrau), Arthur Schnitzler (Reigen), Werner Schwab (Die Präsidentinnen), Franz Lehar (Die lustige Witwe), si dhe tregime nga W. Köppen, M. Haushofer, apo poezi të autoreve bashkëkohore Daniela Danz dhe Andrea Grill.
 
Godole punon prej vitesh në përkthimin e veprës monumentale të autorit austriak Robert Musil, "Der Mann ohne Eigenschaften"<ref>[http://www.stefan-zweig-centre-salzburg.at/pdf/zweigheft/zweigheft_10.pdf] Jonila Godole – Stefan-Zweig-Stipendium 2014, Zweigheft 10</ref> ("''Burri pa cilësi''"). Për punën e saj si përkthyese ajo është vlerësuar me dy çmime të rëndësishme: ''Çmimin Kult 2011''<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Is_8s7pqDf0] Çmimi Kult 2011</ref> për "Elegjitë Duine" nga R. M. Rilke dhe Çmimin e Përkthimit të Ministrisë së Arsimit, Artit dhe Kulturës në Austri (2013) për "Djaloshi Tërles" nga Robert Musil.
 
Prej vitit 2013, Jonila Godole është drejtore e Festivalit Ndërkombëtar të Letërsisë<ref>[http://www.literaturefest.com/] Festivali Ndërkombëtar i Letërsisë, TILF</ref> (TILF), që zhvillohet në Tiranë çdo dy vjet me shkrimtarë vendas dhe të huaj, me mbështetjen e Fondacionit Gjerman Allianzkulturstiftung dhe të Ministrisë së Kulturës. Pjesë e këtij projekti letrar është edhe aktiviteti i përvitshëm ndërgjegjësues ''#TiranaLexon''.
 
Për kontributet e mësipërme letrare dhe artistike, Jonila Godole ushërbeu emëruasi anëtare e bordit të Teatrit Kombëtar në vitet 2014‒20182014–2018.
 
== Vlerësimet ==
Për dramën "Njeriu i rërës", Jonila Godole në vitin 2010 fitoi konkursin e dramës të organizuar nga Ministria e Jashtme Austriake.
 
Për punën e saj si përkthyese u vlerësua me dy çmime të rëndësishme: ''Çmimin Kult 2011''<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Is_8s7pqDf0] Çmimi Kult 2011</ref> për "Elegjitë Duine" nga R. M. Rilke dhe Çmimin e Përkthimit të Ministrisë së Arsimit, Artit dhe Kulturës në Austri (2013) për "Djaloshi Tërles" nga Robert Musil.
 
Më 16 dhjetor 2019, Godoles iu akordua "''Dekorata e Lartë e Nderit''" nga presidenti i Austrisë, Alexander Van der Bellen, me motivacionin "si pedagoge dhe aktiviste të shoqërisë civile, por dhe si përkthyese dhe shkrimtare, duke i sjellë publikut shqiptar shumë vepra të autorëve austriakë, si Robert Musil, Rainer Maria Rilke, Thomas Bernhard, Arthur Schnitzler, Marlene Haushofer, Werner Schwab e të tjerë. Si shkrimtare, drama e Godoles '''Der Sandmann''<nowiki/>' ('Njeriu i Rërës') është nderuar me çmimin e parë nga Ministria e Jashtme austriake dhe PEN Club më 2010, dhe është vendosur ndër të tjera në skenat prestigjioze të Burgtheater dhe Volkstheater në Vjenë."<ref>{{Cite web|url=http://www.panorama.com.al/vleresohet-me-dekoraten-e-larte-te-nderit-nga-presidenti-i-austrise-pedagogia-dhe-perkthyesja-jonila-godole/|title=Vlerësohet me "Dekoratën e Lartë të Nderit" nga Presidenti i Austrisë pedagogia dhe përkthyesja Jonila Godole|date=17 December 2019|accessdate=17 December 2019|publisher=Panorama.al|language=Albanian}}</ref>
 
==Publikime brenda dhe jashtë vendit në 5 vitet e fundit==
40

edits