Dallime mes rishikimeve të "Sipërfaqja"

885 bytes added ,  2 vjet më parë
Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 46.99.77.92) dhe riktheu rishikimin 1774081 nga AXRL
No edit summary
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 46.99.77.92) dhe riktheu rishikimin 1774081 nga AXRL)
'''Sipërfaqja''' është vend gjeometrik i tri ose më shumë [[pika]]ve në hapësirë dhe zakonisht shënohet me '''S'''.
==Në vend të termit më të shkurtër <u>sipërfaqe,</u>i cili përdore në jetën e përditshme,duhet ta përdorim termin më të saktë <u>syprina e sipërfaqes</u>.==
 
Për kuptimin e ''Sipërfaqes'' është mirë që të kihet parasysh përkufizimi i pikës në hapësirë '''D'''={{<math>x,y,z</math>)|<math>x,y,z</math> <math> \in</math> '''R''' dhe <math>f (x,y,z)=0</math>. Nëse të panjohurat x,y dhe z trajtohen edhe si koordinata të pikave <math>M(x,y,z)</math> lidhur me sistemin kartezian <math>Oxyz</math> marrim bashkësinë e pikave në hapësirë që në matematikë formulohet si bashkësia: '''S'''= {<math>M(x,y,z)</math>|<math>f (x,y,z)=0</math>}.
 
Barazia <math>f (x,y,z)=0</math> quhet barazia e sipërfaqes S. Çka d.m.th shprehja gjeometrike e ekuacionit me tri të panjohura është Sipërfaqja S, e cila, në të vërtetë, është një ''vend gjeometrik i pikave në hapësirë''.
 
Sipërfaqja sferike shprehet me ekuacionin (x-p)<sup>2</sup>+(y-q)<sup>2</sup>+(z-s)<sup>2</sup>='''R'''<sup>2</sup>
 
{{Cung}}
 
==Shiko dhe këtë==
* [[Lakorja]]
 
[[Kategoria:Matematikë]]