Dallime mes rishikimeve të "Momenti"

10 bytes added ,  2 vjet më parë
Rregullova gabimet ose mangësitë drejtshkrimore. Do të shtoj edhe material më të gjerë, pas një studimi enciklopedik mbi temën.
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Rregullova gabimet ose mangësitë drejtshkrimore. Do të shtoj edhe material më të gjerë, pas një studimi enciklopedik mbi temën.)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
Në [[Fizika|fizikë]] , termi "moment" mund t'i referohet shumë koncepteve të ndryshme:
 
* '''Momenti i forcës''' , është tendenca e një force për të rrotulluar një objekt rreth nje boshti, (shih artikullin [[Momenti i forcës]] për hollësi të mëtejshme. Ky është një koncept themelor në inxhinieri dhe fizikë. (Shënim: Në [[inxhinierinë mekanike]] dhe [[inxhinierinë civile]], fjala "moment i forcës" dhe "çift rrotullues" kanë kuptime të ndryshme, ndërsa në fizikë ato janë sinonime. Shihni artikullin "[[Çift rrotullues#Terminologjia|çift rrotullues]] ".).Produkti i madhesisemadhesisë se forcesforcës me krahun e saj,quhet momenti i forcesforcës ne lidhje me nje pikë O.Pra M=F x bd.
* Momenti është i barabartbarabartë me Energjinë që shkaktohet nga veprimi i një force në një krah të mbështetur në një pikpikë.
 
 
* Momenti i nje '''[[vektori Euklidian]] ''' është një përgjithësim i momentit të forcës. '''Momenti M''' i një vektor '''B''' "në lidhje me '''pikenpikën A''' është
 
:: <math>\mathbf{M_A} = \mathbf{r_{AB}} \times \mathbf{B}</math>
: Ku
 
:: <math>\mathbf{r_{AB}}</math> është vektor nga pika A në pozicionin ku madhesiamadhësia '''B''' është aplikuar.
::× paraqet [[produktin e perzierpërzier]] te vektorëve.
 
== Lidhje te jashtme ==
13

edits