Ndryshimi mes inspektimeve të "Skllavëria"

2 bytes removed ,  1 vit më parë
v
Undid edits by 185.179.30.72 (talk) to last version by 185.174.211.56: test edits, please use the sandbox
(I did it really well I am so proud with my self😂😂😂)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
v (Undid edits by 185.179.30.72 (talk) to last version by 185.174.211.56: test edits, please use the sandbox)
'''Skllavëria''' në kuptimin më të ngushtë të termit, është apo quhet çdo sistem në të cilin parimet e ligjit të pronësisë zbatohen për njerëzit, duke lejuar individët të caktuar të posedojnë, blejnë dhe shesin individë të tjerë, si një formë de jure e pronës.<ref>Laura Brace;The PolcientesPolitics of Property: Labour, Freedom and Belonging, 2004, Edinburgh University Press, pg.162 ISBN 978-0-7486-1535-3.</ref> Një skllav nuk mund të tërhiqet në mënyrë të njëanshme nga një aranzhim i tillë dhe është i detyruar të punojë pa shpërblim. Shumë studiues tani e përdorin termin "skllavëri" për t'iu referuar, de jure, gjendjes specifike të skllavërisë së legalizuar. Megjithatë, në kuptimin më të gjerë, fjala skllavëri mund t'i referohet çdo situate në të cilën një individ është de facto i detyruar të punojë kundër vullnetit të tij. Dijetarët gjithashtu përdorin terma më të përgjithshëm si puna e palodhshme ose puna e detyruar për t'iu referuar situatave të tilla. Në skllavëri, në kuptimin më të gjerë të fjalës, skllevërit mund të kenë disa të drejta dhe mbrojtje sipas ligjeve ose zakoneve. Skllavëria në shumë kultura, filloi së ekzistuari shumë kohë përpara, madje para historisë së shkruar. <ref name="Slavery">{{cite web |url= http://www.britannica.com/blackhistory/article-24156 |title=Historical survey: Slave-owning societies |work=Encyclopædia Britannica |archiveurl=https://web.archive.org/web/20070223090720/http://www.britannica.com/blackhistory/article-24156 |archivedate=2007-02-23}}</ref> Një person mund të bëhej skllav qysh nga koha e lindjes, kapjes ose e shitblerjes së tij. Ndërsa skllavëria është njohur institucionalisht në shumicën e shoqërive, ajo tani është nxjerrë jashtë ligjit në të gjitha vendet e njohura të botës, <ref name="Bales2004">Kevin Bales:New Slavery: A Reference Handbook, 2004, ABC-CLIO, pg.4 ISBN 978-1-85109-815-6</ref> <ref name="WhiteWhite2014">Shelley K. White & Jonathan M. White & Kathleen Odell Korgen: Sociologists in Action on Inequalities: Race, Class, Gender, and Sexuality, 2014, SAGE Publications, ISBN 978-1-4833-1147-0 pg.43</ref> e fundit ishte Mauritania në vitin 2007. Megjithatë, sot ka ende shumë skllevër se në çdo moment tjetër në histori, <ref>[http://www.bbc.com/news/magazine-19831913 A tipping point in the fight against slavery?]Melissa Hogenboom, 2012, www.bbc.com</ref> me rreth 45 milionë njerëz që janë në skllavëri në të gjithë botën. <ref>{{cite news|url=https://www.nytimes.com/2016/06/01/world/asia/global-slavery-index.html?_r=0|title=Modern slavery estimated to trap 45 million people worldwide|publisher=nytimes.com|date=31 May 2016|accessdate=1 June 2016}}</ref> Mënyra më e zakonshme e tregtisë së skllevërve tani zakonisht quhet trafikim njerëzor. Tregu i skllavërisë praktikohet ende nga disa shtete të lindjes. Në fusha të tjera, skllavëria (ose puna jo e lirë) vazhdon përmes praktikave të tilla si skllavërimi përmes borxheve, robëria, shërbëtorët vendës të mbajtur në robëri, adoptime të caktuara në të cilat fëmijët detyrohen të punojnë si skllevër, fëmijët ushtarë dhe martesa të detyruara.<ref name="modernslavery">{{cite web|url=http://www.bbc.co.uk/ethics/slavery/modern/modern_1.shtml#section_2 |title=Religion & Ethics – Modern slavery: Modern forms of slavery |publisher=BBC |date=January 30, 2007 |accessdate=June 16, 2009}}</ref>
 
== Shih edhe ==