Ndryshimi mes inspektimeve të "Evropa Qendrore"

Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
== Klima ==
Klima e Evropës së Mesme nuk është e dhe gjithaq e llojllojshme sikurse në viset tjera, dhe në pjesën më të madhe mbizotëron klima e mesme kontinentale. Kontinentaliteti vjen në shprehje në lindje ku ka më pak të reshura atmosferike. Në veri-perëndim në viset e ulëta pranbaltike ka ndikimtë madh [[Oqeani Atlantik]], dhe për këtë arsye mbizotron [[klima oqeanike]], prandaj dimrat janë më të butë ndërsa reshjet janë më të mëdha. Ndikimi i [[Mesdheu]]t është i kufizuar në një hapsirë të vogël të [[Sllovenia|Sllovenisë]] përshkak të ndikimit të [[Alpet|Alpeve]]. Me rritjen e lartësisë mbidetare temperature zbret dhe klima në male është e ashpër kontinentale dhe malore. Të reshurat mesatare osilojnë nga 750 – 1000 mm krejt në perëndim, deri në 2000 mm në Alpe, ndërsa kah lindja ato sillen dhe zbresin nga 750-500 mm. Temperatura më e ulët është nmatur në [[Insbruku|Insbruk]] -31 °C, ndërsa më e larta në [[Poznani|Poznan]] në [[Poloni]] +39,4 °C. Temperatura mesatare e janarit është -4 °C, ndërsa e korrikut +20 °C.dhdhejehdhdhehduhedvvei3udvev dhsje geudhevjzkdmadi dhdhieb
 
== Hidrografia ==
Anonymous user