Ndryshimi mes inspektimeve të "Frederiku i Madh"

660 bytes removed ,  4 muaj më parë
Rregullova gabimet drejtshkrimore dhe fshiva informacionet e perseritura
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Rregullova gabimet drejtshkrimore dhe fshiva informacionet e perseritura)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Frederiku i Madh mbi të gjitha kujdesej për ushtrinë e tij. Ai i dha asaj pushtet për të mbrojtur dhe zgjeruar mbretërinë. Andaj ai gëzonte respekt nga ushtria e tij, dhe kjo e bëri atë njëri nga udhëheqësit më të mëdhenj të të gjitha kohëve.
 
Frederiku i madh eshte konsideruar si nje prej monarkeve me te arsimuar dhe te kulturuar te shekullit 18-te. Ai synonte per nje konceptim te ri te shtetit dhe mardhenieve me shtetasit. Sipas tij shteti duhej te ishte ne sherbim te shtetasve, ndersa shtetasit sa me te perkushtuar ndaj shtetit. Vete frederikuFrederiku e konsideronte veten si "sherbetorin e pare te shtetit .
Ai qeverisi me djalin e tij dhe e donte shume ate. Frederiku i Madh dhe djali i tij vdiqen duke ngrene buke dhe vetem djali shpetoi i cili u rrezua nga shkallet e viles perandorake. Ndersa gruaja e tij vdiq 3 vjet me vone duke e shtypur traktori i nje bujkroberi.FrederikFrederiku II (gjermanisht: Friedrich, 24 janar 1712 - 17 gusht 1786) ishte mbret i Prusisë nga 1740 deri në 1786, mbretërimi më i gjatë i ndonjë mbreti Hohenzollern. Arritjet e tij më të rëndësishme gjatë sundimit të tij ishin fitoret e tij ushtarake, riorganizimi i tij i ushtrive prusiane, patronazhi i tij i arteve dhe iluminizmi në PrussiaPrusi, dhe suksesi i tij përfundimtar kundër shanseve të mëdha në Luftën e Shtatëvjeçarëve. Frederiku ishte mbreti i fundit i titulluar në Prusinë dhe shpalli veten Mbreti i Prusisë pas arritjes së sovranitetit të plotë për të gjitha vendet historike prusiane. Prusia kishte rritur shumë territoret e saj dhe u bë një fuqi kryesore ushtarake në Europë nën sundimin e tij. Ai u bë i njohur si Frederik i Madh (Friedrich der Große) dhe u përshëndet me dashuri Der Alte Fritz ("Fritz Vjetër") nga prusian dhe më vonë nga të gjithë njerëzit gjermanë.
 
Në rininë e tij, Frederiku ishte më i interesuar për muzikën dhe filozofinë sesa artin e luftës. Megjithatë, kur u ngjit në fronin prusian, ai sulmoi Austrinë dhe pretendoi Silesia gjatë Luftërave Silesian, duke fituar vlerësim ushtarak për veten dhe Prusinë. Në fund të mbretërimit të tij, Frederiku e lidhi fizikisht shumicën e mbretërisë së tij duke blerë territore polake në Ndarjen e Parë të Polonisë. Ai ishte një teoricien ushtarak me ndikim analiza e të cilit doli nga përvoja e tij e gjerë betejës dhe mbulonte çështjet e strategjisë, taktikave, lëvizshmërisë dhe logjistikës.Frederik II (gjermanisht: Friedrich, 24 janar 1712 - 17 gusht 1786) ishte mbret i Prusisë nga 1740 deri në 1786, mbretërimi më i gjatë i ndonjë mbreti Hohenzollern. Arritjet e tij më të rëndësishme gjatë sundimit të tij ishin fitoret e tij ushtarake, riorganizimi i tij i ushtrive prusiane, patronazhi i tij i arteve dhe iluminizmi në Prussia, dhe suksesi i tij përfundimtar kundër shanseve të mëdha në Luftën e Shtatëvjeçarëve. Frederiku ishte mbreti i fundit i titulluar në Prusinë dhe shpalli veten Mbreti i Prusisë pas arritjes së sovranitetit të plotë për të gjitha vendet historike prusiane. Prusia kishte rritur shumë territoret e saj dhe u bë një fuqi kryesore ushtarake në Europë nën sundimin e tij. Ai u bë i njohur si Frederik i Madh (Friedrich der Große) dhe u përshëndet me dashuri Der Alte Fritz ("Fritz Vjetër") nga prusian dhe më vonë nga të gjithë njerëzit gjermanë.
 
Në rininë e tij, Frederiku ishte më i interesuar për muzikën dhe filozofinë sesa artin e luftës. Megjithatë, kur u ngjit në fronin prusian, ai sulmoi Austrinë dhe pretendoi Silesia gjatë Luftërave Silesian, duke fituar vlerësim ushtarak për veten dhe Prusinë. Në fund të mbretërimit të tij, Frederiku e lidhi fizikisht shumicën e mbretërisë së tij duke blerë territore polake në Ndarjen e Parë të Polonisë. Ai ishte një teoricien ushtarak me ndikim analiza e të cilit doli nga përvoja e tij e gjerë betejës dhe mbulonte çështjet e strategjisë, taktikave, lëvizshmërisë dhe logjistikës.Duke e konsideruar veten "shërbëtorin e parë të shtetit", Frederiku ishte një përkrahës i absolutizmit të ndriçuar. Ai modernizoi burokracinë prusiane dhe shërbimin civil dhe ndoqi politikat fetare në të gjithë fushën e tij që shkonin nga toleranca deri te segregacioni. [7] Ai reformoi sistemin gjyqësor dhe bëri të mundur që burrat jo të aksioneve fisnike të bëheshin gjyqtarë dhe burokratë të lartë. Frederiku gjithashtu inkurajoi emigrantë të kombësive dhe besimeve të ndryshme për të ardhur në Prussia. Disa kritikë, megjithatë, tregojnë masat e tij shtypëse ndaj subjekteve polake të pushtuara gjatë Ndarjes së Parë. [8] [9] Frederiku mbështeti artet dhe filozofët që favorizoi, si dhe lejon lirinë e plotë të shtypit dhe të literaturës. [10] Frederiku është varrosur në banesën e tij të preferuar, Sanssouci në Potsdam. Për shkak se ai vdiq pa fëmijë, Frederiku u pasua nga nipi i tij Frederik Uilliam II, i biri i vëllait të tij, Augustus William.
Anonymous user