Ndryshimi mes inspektimeve të "Artriti"

120 bytes removed ,  7 muaj më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (→‎Referimet: Referencat -> Referimet duke përdorur AWB)
'''Artriti''' është një term i përdorur shpesh për të nënkuptuar çdo çrregullim që ndikon në [[Kyçet e njeriut|nyje]] . <ref name="NIH2014">{{Cito web|title=Arthritis and Rheumatic Diseases|url=http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/arthritis_rheumatic.asp|website=NIAMS|accessdate=14 September 2016|date=October 2014|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161004183408/http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/arthritis_rheumatic.asp|archivedate=4 October 2016}}</ref> Simptomat zakonisht përfshijnë dhimbje të përbashkët dhe ngurtësi. <ref name="NIH2014" /> Simptoma të tjera mund të përfshijnë skuqjen, ngrohtësinë, ënjtjen dhe zvogëlimin e lëvizjes së nyjeve të prekur. <ref name="NIH2014" /> <ref name="CDC2016">{{Cito web|title=Arthritis Types|url=https://www.cdc.gov/arthritis/basics/types.html|website=CDC|accessdate=14 September 2016|date=June 22, 2016|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160914024651/http://www.cdc.gov/arthritis/basics/types.html|archivedate=14 September 2016}}</ref> Në disa lloje gjithashtu preken edhe organe të tjera. <ref name="NIH2014Liv">{{Cito web|title=Living With Arthritis: Health Information Basics for You and Your Family|url=http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|website=NIAMS|accessdate=14 September 2016|date=July 2014|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161004182949/http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|archivedate=4 October 2016}}</ref> Fillimi mund të jetë gradual ose i papritur. <ref name="CDC2016Bas">{{Cito web|title=Arthritis Basics|url=https://www.cdc.gov/arthritis/basics/index.html|website=CDC|accessdate=14 September 2016|date=May 9, 2016|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160917131226/http://www.cdc.gov/arthritis/basics/index.html|archivedate=17 September 2016}}</ref>
 
Ka mbi 100 lloje të artritit. <ref name="Ath2013">{{Cite book|last=Athanasiou|first=Kyriacos A.|last2=Darling|first2=Eric M.|last3=Hu|first3=Jerry C.|last4=DuRaine|first4=Grayson D.|title=Articular Cartilage|date=2013|publisher=CRC Press|isbn=9781439853252|page=105|url=https://books.google.com/books?id=Bn_RBQAAQBAJ&pg=PA105|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161220150711/https://books.google.com/books?id=Bn_RBQAAQBAJ&pg=PA105|archivedate=2016-12-20}}</ref> <ref name="CDC2016Bas">{{Cito web|title=Arthritis Basics|url=https://www.cdc.gov/arthritis/basics/index.html|website=CDC|accessdate=14 September 2016|date=May 9, 2016|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160917131226/http://www.cdc.gov/arthritis/basics/index.html|archivedate=17 September 2016}}</ref> Format më të zakonshme janë osteoarthritis (sëmundje degjenerative të përbashkët) dhe artrit reumatoid . <ref name="NIH2014Liv">{{Cito web|title=Living With Arthritis: Health Information Basics for You and Your Family|url=http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|website=NIAMS|accessdate=14 September 2016|date=July 2014|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161004182949/http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|archivedate=4 October 2016}}</ref> Osteoarthritis zakonisht ndodh n
 
moshën dhe ndikon në gishtat, gjunjët dhe hips. <ref name="NIH2014Liv" /> Arthritis reumatoid është një çrregullim autoimun që shpesh prek duart dhe këmbët. <ref name="NIH2014Liv">{{Cito web|title=Living With Arthritis: Health Information Basics for You and Your Family|url=http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|website=NIAMS|accessdate=14 September 2016|date=July 2014|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161004182949/http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|archivedate=4 October 2016}}</ref> Llojet e tjera përfshijnë përdhes , lupus , fibromialgji dhe artritin septik . <ref name="NIH2014Liv" /> <ref name="CDC2015">{{Cito web|title=Arthritis|url=https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/aag/arthritis.htm|website=CDC|accessdate=14 September 2016|date=July 22, 2015|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160922021640/http://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/aag/arthritis.htm|archivedate=22 September 2016}}</ref> Ata janë të gjitha llojet e [[Reumatizma|sëmundjeve reumatike]] . <ref name="NIH2014">{{Cito web|title=Arthritis and Rheumatic Diseases|url=http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/arthritis_rheumatic.asp|website=NIAMS|accessdate=14 September 2016|date=October 2014|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161004183408/http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/arthritis_rheumatic.asp|archivedate=4 October 2016}}</ref>
 
Trajtimi mund të përfshijë pushimin e përbashkët dhe alternimin midis aplikimit të akullit dhe nxehtësisë. <ref name="NIH2014Liv">{{Cito web|title=Living With Arthritis: Health Information Basics for You and Your Family|url=http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|website=NIAMS|accessdate=14 September 2016|date=July 2014|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161004182949/http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|archivedate=4 October 2016}}</ref> Humbja e peshës dhe stërvitja mund të jenë gjithashtu të dobishme. <ref name="NIH2014Liv" /> Mund të përdoren ilaçe të tilla si ibuprofen dhe paracetamoli (acetaminofen). <ref name="Ortho2007">{{Cito web|title=Arthritis: An Overview|url=http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00208|website=OrthoInfo|accessdate=14 September 2016|date=October 2007|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160919140737/http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00208|archivedate=19 September 2016}}</ref> Në disa, një zëvendësim i përbashkët mund të jetë i dobishëm. <ref name="NIH2014Liv" />