Ndryshimi mes inspektimeve të "Artriti"

311 bytes removed ,  9 muaj më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
v
 
Ka mbi 100 lloje të artritit.<ref name="Ath2013">{{Cite book|last=Athanasiou|first=Kyriacos A.|last2=Darling|first2=Eric M.|last3=Hu|first3=Jerry C.|last4=DuRaine|first4=Grayson D.|title=Articular Cartilage|date=2013|publisher=CRC Press|isbn=9781439853252|page=105|url=https://books.google.com/books?id=Bn_RBQAAQBAJ&pg=PA105|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161220150711/https://books.google.com/books?id=Bn_RBQAAQBAJ&pg=PA105|archivedate=2016-12-20}}</ref><ref name="CDC2016Bas">{{Cito web|title=Arthritis Basics|url=https://www.cdc.gov/arthritis/basics/index.html|website=CDC|accessdate=14 September 2016|date=May 9, 2016|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160917131226/http://www.cdc.gov/arthritis/basics/index.html|archivedate=17 September 2016}}</ref> Format më të zakonshme janë osteoarthritis (sëmundje degjenerative të përbashkët) dhe artrit reumatoid.<ref name="NIH2014Liv">{{Cito web|title=Living With Arthritis: Health Information Basics for You and Your Family|url=http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|website=NIAMS|accessdate=14 September 2016|date=July 2014|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161004182949/http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|archivedate=4 October 2016}}</ref> Osteoarthritis zakonisht ndodh në moshën dhe ndikon në gishtat, gjunjët dhe hips.<ref name="NIH2014Liv" /> Arthritis reumatoid është një çrregullim autoimun që shpesh prek duart dhe këmbët.<ref name="NIH2014Liv">{{Cito web|title=Living With Arthritis: Health Information Basics for You and Your Family|url=http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|website=NIAMS|accessdate=14 September 2016|date=July 2014|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161004182949/http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|archivedate=4 October 2016}}</ref> Llojet e tjera përfshijnë përdhes , lupus , fibromialgji dhe artritin septik.<ref name="NIH2014Liv" /><ref name="CDC2015">{{Cito web|title=Arthritis|url=https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/aag/arthritis.htm|website=CDC|accessdate=14 September 2016|date=July 22, 2015|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160922021640/http://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/aag/arthritis.htm|archivedate=22 September 2016}}</ref> Ata janë të gjitha llojet e [[Reumatizma|sëmundjeve reumatike]].<ref name="NIH2014">{{Cito web|title=Arthritis and Rheumatic Diseases|url=http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/arthritis_rheumatic.asp|website=NIAMS|accessdate=14 September 2016|date=October 2014|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161004183408/http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/arthritis_rheumatic.asp|archivedate=4 October 2016}}</ref>
 
Trajtimi mund të përfshijë pushimin e përbashkët dhe alternimin midis aplikimit të akullit dhe nxehtësisë.<ref name="NIH2014Liv">{{Cito web|title=Living With Arthritis: Health Information Basics for You and Your Family|url=http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|website=NIAMS|accessdate=14 September 2016|date=July 2014|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161004182949/http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Arthritis/default.asp|archivedate=4 October 2016}}</ref> Humbja e peshës dhe stërvitja mund të jenë gjithashtu të dobishme. <ref name="NIH2014Liv" /> Mund të përdoren ilaçe të tilla si ibuprofen dhe paracetamoli (acetaminofen). <ref name="Ortho2007">{{Cito web|title=Arthritis: An Overview|url=http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00208|website=OrthoInfo|accessdate=14 September 2016|date=October 2007|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160919140737/http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00208|archivedate=19 September 2016}}</ref> Në disa, një zëvendësim i përbashkët mund të jetë i dobishëm. <ref name="NIH2014Liv" />
 
Osteoartriti prek më shumë se 3.8% të njerëzve, ndërsa artrit reumatoid prek rreth 0.24% të njerëzve. <ref>{{Cite journal|last=March|first=L|last2=Smith|first2=EU|last3=Hoy|first3=DG|last4=Cross|first4=MJ|last5=Sanchez-Riera|first5=L|last6=Blyth|first6=F|last7=Buchbinder|first7=R|last8=Vos|first8=T|last9=Woolf|first9=AD|date=June 2014|title=Burden of disability due to musculoskeletal (MSK) disorders.|journal=Best Practice & Research. Clinical Rheumatology|volume=28|issue=3|pages=353–66|doi=10.1016/j.berh.2014.08.002|pmid=25481420}}</ref> Artriti ndikon per rreth 1-2% të popullsisë . <ref name="Lancet2010">{{Cite journal|vauthors=Richette P, Bardin T|date=January 2010|title=Gout|url=|journal=Lancet|volume=375|issue=9711|pages=318–28|doi=10.1016/S0140-6736(09)60883-7|pmid=19692116}}</ref> Në Australi rreth 15% e njerëzve preken,<ref name="ABS2015">{{Cito web|title=National Health Survey|url=http://www.abs.gov.au/AUSSTATS/abs@.nsf/allprimarymainfeatures/F6CE5715FE4AC1B1CA257AA30014C725?opendocument|website=ABS|accessdate=14 January 2017|date=8 December 2015|archiveurl=https://web.archive.org/web/20170116162239/http://www.abs.gov.au/AUSSTATS/abs%40.nsf/allprimarymainfeatures/F6CE5715FE4AC1B1CA257AA30014C725?opendocument|archivedate=16 January 2017}}</ref> ndërsa në Shtetet e Bashkuara me shumë se 20% kanë një lloj të artritit. <ref name="CDC2015">{{Cito web|title=Arthritis|url=https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/aag/arthritis.htm|website=CDC|accessdate=14 September 2016|date=July 22, 2015|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160922021640/http://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/aag/arthritis.htm|archivedate=22 September 2016}}</ref> <ref>{{Cite journal|last=Pirotta|first=M|date=September 2010|title=Arthritis disease - the use of complementary therapies.|journal=Australian Family Physician|volume=39|issue=9|pages=638–40|pmid=20877766}}</ref> Në përgjithësi sëmundja bëhet më e zakonshme me moshën. <ref name="CDC2015" /> Arthritis është një arsye e zakonshme që njerëzit humbin punën dhe mund të rezultojnë në një cilësi të zvogëluar të jetës.<ref name="Ortho2007">{{Cito web|title=Arthritis: An Overview|url=http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00208|website=OrthoInfo|accessdate=14 September 2016|date=October 2007|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160919140737/http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00208|archivedate=19 September 2016}}</ref> Termi rrjedh nga ''[[wiktionary:arthr-|arthr-]]'' (kuptimi i përbashkët) dhe ''[[wiktionary:-itis#English|-iti]]'' (që do të thotë inflamacion). <ref>{{Cite book|editor-last=Waite|editor-first=Maurice|title=Paperback Oxford English Dictionary|date=2012|publisher=OUP Oxford|isbn=9780199640942|page=35|url=https://books.google.com/books?id=mYicAQAAQBAJ&pg=PA35|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161220150636/https://books.google.com/books?id=mYicAQAAQBAJ&pg=PA35|archivedate=2016-12-20}}</ref><ref>{{Cite book|last=Leonard|first=Peggy C.|title=Quick & Easy Medical Terminology - E-Book|date=2015|publisher=Elsevier Health Sciences|isbn=9780323370646|page=160|url=https://books.google.fr/books?id=_h2KCwAAQBAJ&pg=PA160}}</ref>
 
==Referimet==