Ndryshimi mes inspektimeve të "Stepa"

54 bytes added ,  11 muaj më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
'''Stepa''' është krahinë gjysëm e thatë e rrafshët ose e valëzuar, që shtrihet në brezin tropikal ndërmjet savaneve dhe shkretirave) dhe të mesëm ( thellë në brendësinë e kontinentve). Sipërfaqe më të mëdha të stepave shtrihen : në [[Evroazi]], në [[Amerika Veriore|Amerikën Veriore]] dhe në [[Amerika Jugore|Amerikën Jugore]], në [[Australia|Australi]] dhe në [[Afrika|Afrikë]] ( Sudan). Stepa karakterizohet për bimësi kryesisht barishtore.Stepat kane shtrirje be zonen steppyjore dhe zëne nje siperfaqe te madhe. Shum stepa sot janë të lavëruara dhe përbëjnë tokat më frytëdhënëse.
 
Stepa karakterizohet për bimësi kryesisht barishtore. Stepat kanë shtrirje në zonën stepyjore dhe zëne një sipërfaqe të madhë. Shumë stepa sot janë të lavëruara dhe përbëjnë tokat më frytëdhënëse.
 
 
[[Figura:Prokudin-Gorskii-18.jpg|thumb|right|300px|Stepat në [[Kazakistani|Kazakistan]] dhe [[Uzbekistani|Uzbekistan]]]]
 
STEPAT ndryshe munde te quhen edhe si bime te uleta 0-2m
 
Stemat ndryshe mund të quhen edhe bimë të ulëta me gjatësi 0-2m. Aty bota shtazore është e varfër. Jetojnë kryesisht insekte, flutura dhe shpendë.
Shpendët çerdhet e tyre i ndërtojnë në tokë. Vezët e tyre kanë ngjyrë të ngjajshme me mjedisin, për të mos u dalluar nga armiqtearmiqtë.Ne to është zhvilluar një bimesi barishtore me lartesilartësi 1-2m e cila zhvillohet dhe lulezonlulëzon ne kohenkohën e reshjeve (pranvere, - fillimi i veresverës).Ne periudhen e thatethatë bimesiabimësia e stepesstepës i humbet ngjyrat. Kafsha e saj karakteristike është bizoni i cili është edhe një kafshe shumeshumë e zhvilluar ne zhdukje. Kafshë tjetër është edhe lopa e kuqe.
Kafshe tjeter eshte edhe lopa e kuqe.
 
[[Kategoria:Gjeografi]]