Ndryshimi mes inspektimeve të "Frederiku i Madh"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Rregullova gabimet drejtshkrimore dhe fshiva informacionet e perseritura)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
'''Frederiku II''' (1712-1786) ishte trashigimtari i mbretit [[Frederiku I|Frederikut I]]. Frederiku i Madh siç u quajt më vonë e drejtoi vendin për 46 vite ([[1740]] - [[1786]]) duke bërë shumë reforma që sollën modernizmin e shtetit prusian. Ai krijoi një administratë të rregullt dhe i kushtoi vëmendje zhvillimit të ekonomisë, artit e kulturës.
Për veten e vet thoshte se ishte shërbëtor i shtetit dhe se shteti duhej të punonte për qytetarët e tijëtij, për rritjen e mirëqenies së tyre. Frederiku i Madh punoi shumë për zgjerimin e shtetit të tijëtij. Me një ushtri të madhe të trashëguar nga i ati arriti që në vitin [[1748]] t'i merrte [[Austria|Austrisë]] territoret e Silezisë dhe më vone në vitin [[1772]] arriti të merrte nën sundim edhe [[Prusia Perendimore|Prusinë Perendimore]].
 
Frederiku i Madh (mbretëroi gjatë viteve 1740-1786) ishte një nga sundimtarët më të shquar të historisë së Evropës. Ai ishte një “despot i ndritur”, që do të thotë megjithëse besonte se një sundimtar duhet të bëjë të pamundurën për të mirën e popullit të tij, ai duhej të kishte gjithashtu pushtet absolut.
Anonymous user