Ndryshimi mes inspektimeve të "Mostra"

147 bytes added ,  1 vit më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v
'''Mostra''' ({{lang-en|Sample}}) e njohur ndryshe edhe si '''shembull''', '''kampion''', '''model''' ose '''gjedhe''', në [[Statistika|statistikat]] dhe [[Metodologjia|metodologjinë]] e [[Hulumtim sasior|hulumtimit sasior]], është një grupim i individëve, elementeve ose objekteve të mbledhura ose të zgjedhura nga një [[Popullacioni statistikor|popullacion statistikor]] me një procedurë të përcaktuar. <ref>{{Cite book|url=https://books.google.ca/books?id=2VkNiakfaUEC&printsec=frontcover&q=&redir_esc=y&hl=en|isbn=978-0-495-11873-2|accessdate=2009-08-04|authorlink=|postscript=.|lccn=2006933904|pages=8|location=Belmont, Cal.|edition=3rd|year=2008|title=Introduction to Statistics and Data Analysis|publisher=Thomson Brooks/Cole|first3=Jay|last3=Devore|first2=Chris|last2=Olsen|first=Roxy|last=Peck|lastauthoramp=yes}}</ref> Elementet e një kampioni njihen si '''pika''' '''mostrash''', '''njësi kampionimi''' ose vëzhgime.
 
Në mënyrë tipike, kur popullacioni është shumë i madh, duke bërë një [[Regjistrimi|regjistrim]] ose një numërim të plotë të të gjithë individëve në popullacion është jopraktike ose pothuajse e pamundur që të kryhet një hulumtim. MostraPrandaj me qëllim të lehtësimit të hulumtimit nga një popullacion i caktuar zgjidhen mostrat e të cilat zakonisht paraqetparaqesin një nënbashkësi të madhësisë së menaxhueshme. Mostrat mbledhenmblidhen dhe statistikattë dhënat statistikore llogariten ngaprej kampionëttyre, në mënyrë që të mund të bëhen konkluzione ose ekstrapolime nga kampionikampionet tek popullata.
 
Mostra mund të zgjidhet nga një popullacion statistikor ''pa zëvendësim'' (d.m.th. asnjë element nuk mund të zgjidhet më shumë se një herë në të njëjtën mostër), në këtë rast ai është një nënbashkësi e një popullacioni; ose ''me zëvendësim'' (d.m.th. një element mund të shfaqet shumë herë në një mostër), në këtë rast ajo është një multisubset. <ref name="BS1993">{{Citim|title=Mathematical Foundations of Computer Science 1993. 18th International Symposium, MFCS'93 Gdańsk, Poland, August 30–September 3, 1993 Proceedings|year=1993}}</ref> <ref>Samuel S. Wilks, ''Mathematical Statistics'', John Wiley, 1962, Section 8.1</ref>
Anonymous user