Dallime mes rishikimeve të "Gëzim Hajdari"

ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
No edit summary
[[Skeda:Gëzim Hajdari.jpg|thumb|350px]]
 
== Biografia ==
Gëzim Hajdari u lind më 1957, në fshatin Hajdaraj të Lushnjes në një familje ish pronarë tokash të konfiskuar gjatë diktaturës komuniste të Enver Hoxhës.
Në fshatin e lindjes kreu shkollën fillore, ndërsa tetëvjeçaren, gjimnazin dhe të mesmen për llogaritar i kreu në Lushnje. Ka studiuar Gjuhë dhe Letërsi Shqipe në Universitetin “A. Xhuvani” të Elbasanit dhe Letersi Moderne Italiane në Universitetin "La Sapienza" të Romës.
 
Në Lushnje ka punuar si punëtor, roje fushe, magazinier, llogaritar, punëtor bonifikim, dy vjet ushtar, mesuesmësues letërsie ne Gjimnazin pas rrezimitrrëzimit te dikaturesdiktaturës komuniste; kurse në Itali ka punuar për vite të tëra si stallier, ndihmës murator, bujk dhe ndihmës tipograf.
 
<!-- In Albania ha svolto vari mestieri lavorando come operaio, guardia di campagna, magazziniere, ragioniere, operaio in una azienda per la bonifica dei terreni, due anni come militare con gli ex-detenuti, insegnante di letteratura alle superiori dopo il crollo del regime comunista; mentre in Italia ha lavorato come pulitore di stalle, zappatore, manovale, aiuto tipografo. -->
 
Më 1991, ka marrë pjesë në komisionet nismëtarë të themelimit të Partisë Demokratike dhe Partisë Republikane të qytetit të Lushnjes, ku zgjidhet sekretar i PartisePartisë Republikane të qytetit të mësipërm. Në të njëjtën vit, merr pjese si bashkethemeluesbashkëthemelues i gazetës opozitare Ora e Fjalës dhe boton artikuj në gazetengazetën Republika.
 
Më 1991, ka marrë pjesë në komisionet nismëtarë të themelimit të Partisë Demokratike dhe Partisë Republikane të qytetit të Lushnjes, ku zgjidhet sekretar i Partise Republikane të qytetit të mësipërm. Në të njëjtën vit, merr pjese si bashkethemelues i gazetës opozitare Ora e Fjalës dhe boton artikuj në gazeten Republika.
Në zgjedhjet politike të vitit 1992, paraqitet si kandidat i parlamentin shqiptar për Partinë Republikane, por nuk u zgjodh.
 
Gjatë aktivitetit intensiv, si eksponent politik dhe gazetar i opozitës, ka denoncuar publikisht e në mënyrë të vazhdueshme krimet e ish-regjimit komunist te Enver HoxhesHoxhës, sidhesi korupsionindhe korrupsionin e trafiqet kriminale midis mafies shqiptare dhe regjimeve te korruptuar te post-komuniste te Tiranes. Për këto arsye sidhesi dhe për kërcënimet e herë pas hershme të jetës së tij, në prill 1992, detyrohet ta braktisë Shqipërinë.
 
Bilingue<!-- e translingue, scrive e traduce in albanese e in italiano. Ha tradotto vari poeti albanesi in italiano. È stato invitato a tenere conferenze, lezioni e presentare la sua opera in vari paesi e università del mondo, ma mai in Albania, dove il suo contributo letterario viene ignorato volutamente dalla cultura di potere. È presidente del Centro Internazionale Eugenio Montale e cittadino onorario per meriti letterari della città di[[Frosinone]]. È considerato uno dei maggiori poeti contemporanei. -->
 
Aktiviteti i tij krijues zhvillohet në dy gjuhë, në shqip dhe italisht. Ka perkthyer poet te ndryshem shqiptar ne italiasht. Eshte ftuar perpër konferenca, leksione, e promovime te vepres se tij ne shume vende te botes, por jo ne Shqiperi, ku kontributi i tij letrar injorohet me qellim nga kultura pushtetare. Eshtë president Qendrës Ndërkombëtare italiane Eugenio Montale dhe qytetar nderi per merita letrare i qytetit të Frozinones. Vlerësuar nga shtypi dhe kritika ndërkombëtare si një ndër poetët më të shquar bashkëkohor. ka fituar shumë çmime letrare.
 
Drejton kolanen poetike Erranze per botuesin italian Edizioni nEnsemble. Ka fituar shume cmime letrare. Veprat, vec gjuhes italiane, jane perkthyer ne gjermanisht, spanjisht, anglisht, frengjisht.