Dallime mes rishikimeve të "Cilindri"

77 bytes removed ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim nga aplikacioni për celular Ndryshim nga aplikacioni iOS
No edit summary
[[Skeda:Cylinder (geometry).png|right|150px|Sistemi koordinativ]]
'''Sipërfaqe cilindrike''' quhet bashkësia e të gjitha [[pika]]ve në hapësirë të cilat janë njëlloj të larguara nga një drejtëzëdrejtëze e fiksuar e cila quhet bosht i sipërfaqes cilindrike. Largësia e ç'do pike nga boshti quhet rreze e sipërfaqes cilindrike.
 
Cilindër quhet ajo pjesë e sipërfaqes cilindrike e cila ndodhet ndërmjet dy rrafsheve paralele. Cilindri quhet i drejtë nëse rrafshet prerëse janë normale me boshtin përndryshe quhet i pjerrët. Largësia mes dy rrafsheve prerëse quhet lartësi e cilindrit.
 
== Vëllimi i Cilindrit ==
Vëllimi i kubidcilindrit të drejtë njësohet duke e shumëzuar syprinën e bazës së cilindrit e cila është rreth me lartësinlartësini e tij :
 
<math>V = BHB.H</math>
Vëllimi i kubid të drejtë njësohet duke e shumëzuar syprinën e bazës së cilindrit e cila është rreth me lartësin e tij:
 
Pasi syprina e rrethit është <math> S = </math> &pi; <math>r^2</math> (&pi;<math>=3,14....</math>) pra në formulën më lartë në vendëvend të B-së zëvendësojmë &pi;&middot;<math>r^2</math> dhe fitojmfitojmë për vëllimin e cilindrit:
<math>V = BH</math>
 
Pasi syprina e rrethit është S = &pi; <math>r^2</math> (&pi;<math>=3,14....</math>) pra në formulën më lartë në vendë të B-së zëvendësojmë &pi;&middot;<math>r^2</math> dhe fitojm për vëllimin e cilindrit:
 
<math>V =</math> &pi; <math>r^2</math>&middot;<math>H</math>
 
Perimetri i bazesbazës se cilindrit eshteështë 8πcm8.vëllimiπ i cilindrit është 80cm.
 
πcm.gjeni lartësinë e cilindrit.
Vëllimi i cilindrit është 80.π cm. Gjeni lartësinë e cilindrit.
 
<br />
== Burimi i të dhënave ==
<references />
perimetri i bazes se cilindrit eshte 8πcm.velimi i cilindrit eshte 80
 
πcm.gjeni lartesine e cilindrit.
 
 
[[Kategoria:Matematikë]]