Ndryshimi mes inspektimeve të "Në kërkim të rrënjëve"

 
== Trajtimet ==
Çështja e Pellazgëve mbetet njenjë temetemë e hapur, [[Sulejman Mato]] kërkon te japë kendveshtrimet e tija per kete ceshtje. Ai eshte i mendimit se duhet ti indentifikojmë gjurmët ndër pasardhësit e tyre të ditëve të sotme : Shqiptarët.
 
Përveç cështjes së Pellazgëve , libri trajton edhe tema të tjera. Temat e tjera kanë shumë hipoteza të ndryshme nga vet autori por edhe studiues të tjerë .
 
Padyshim duke u marrë me tema të tilla , gjithçka mund të jetë e diskutueshme , gjithçka duhet të diskutohet dhe hipotezat e parashtruara në këtë libër nuk i shpëtojnë këtij rregulli thelbësor . Ky libërfton të mos i shpërfillim Ilirët në një proçes të nderthurur i cili bëri të mundur shfaqjen e qytetërimit grek që ne njohim.
 
'''Vallja pirrike''' si nje nga trajtimet e librit, është një valle e lashtë që luhej në Greqinë e Lashtë , Iliri, Maqedoni e Thraki. Sipas legjendes, edhe Kurretët (banorë të ishullit të Kretës) kanë luajtur një valle të tillë shpatash me synim që ta mbrojnë Zeusin foshnje nga ndëshkimi i babit të tij.Si e tillë, vallja pirrike ka një lashtësi mbi të gjitha vallet e tjera. Kjo valle është ruajtur plotësisht në popullin shqiptar.Kjo valle është një variant i valles burrërore labo-himariote, e quajtur ndryshe "burria", e cila të kujton vallen e pleqve të fshatrave [[Fterra|Fterrë]] ,[[Kuç]] ,[[Vranisht]] , [[Pilur]]. Është po ai kërcim i fuqishëm dhe dinamik i valltarit të parë , në lartësi , hedhje përpjetë , një hovje triumfuese mbasi ka shqelmuar me forcë tokën . Është po ajo lëvizje e dorës së djathtë , e vrullshme , sikur luftëtari që kërcen , me shtizën e mbajtur fortë në dorë , që po i jep goditje vdekjeprurëse kundershtarit të vet,ndërsa dora e majtë qëndron para fytyrës, mbulon fytyrën si mburojë.Ekzistenca e një valle të tillë,origjina e së cilës shkon gjer në lashtësitë pellazgjike është një element shtesë që dëshmon origjinën pellazge te Shqiptareve.
 
 
== Litertura ==
1.070

edits