Dallime mes rishikimeve të "Dita e Nënës"

1.873 bytes added ,  1 vit më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Krijuar nga përkthimi i faqes "Mother's Day")
v
'''Dita e Nënës''' është një festë për të nderuar [[Ëma|nënën]] e familjes, si dhe [[Ëma|amësinë]], lidhjet e nënës dhe ndikimin e nënave në shoqëri. Ajo festohet në ditë të ndryshme në shumë pjesë të botës, më së shpeshti në muajin [[Marsi (muaj)|mars]] ose [[Maji|maj]].
 
'''Dita e Nënës''' është një festë për të nderuar [[Ëma|nënën]] e familjes, si dhe [[Ëma|amësinë]], lidhjet e nënës dhe ndikimin e nënave në shoqëri. Ajo festohet në ditë të ndryshme në shumë pjesë të botës, më së shpeshti në muajin mars ose maj.
 
Dita e Nënës përfshin nënat biologjike, njerkat, të afërmet, vjehrrat, dadot apo edhe ndonjë mike. Ajo plotëson festime të ngjashme për të nderuar anëtarët e familjes, të tilla si [[Dita e baballarëve|Dita e Babait]], Dita e Vëllezërve dhe Dita e Gjyshërve.
Në vendet e dikurshme të Bllokut Lindor siç ishte edhe [[RSFJ]], Dita e Nënës nuk u festua por në vend të saj festohej Dita Ndërkombëtare e Grave. Në vende të tilla Dita e Nënës u hodh poshtë si një "krijim reaksionar i botës perëndimore".
 
Ndërsa festa e Shteteve të Bashkuara është miratuar edhe në vende të tjera, festimet ekzistuese, të mbajtura në data të ndryshme, në nderim të amësisë janë përshkruar si "Dita e Nënës", siç është Nëna e Diel në Mbretërinë e Bashkuar <ref name="bbc">{{Citim|title=Mothering Sunday}}</ref> ose, në Greqi, [[Kisha ortodokse]] feston paraqitjen e [[Jezusi|Jezu Krishtit]] në tempull (2 shkurti i Kalendarit Julian). Në Greqi festohet Dita e Nënës me karakter laik e po ashtu edhe ajo me karakter fetar. <ref>{{Cite book|url=https://books.google.ca/books?id=AT57AAAAQBAJ&pg=PA357|last=Ebaugh|first=Helen Rose|last2=Chafetz|first2=Janet Saltzman|title=Religion & the New Immigrants: Continuities & Adaptations in Immigrant Congregations|page=357|publisher=[[Rowman & Littlefield|AltaMira Press]]|isbn=0742503909|year=2000|accessdate=2019-07-09}}</ref> E Diela e Nënës shpesh quhet "Dita e Nënës" edhe pse janë dy festa të ndryshme.
 
Në disa vende, data e miratuar është e rëndësishme për fenë shumicë, siç është Dita e [[Mëria|Virgjëreshës Mari]] në vendet katolike. Vendet e tjera zgjodhën një datë me domethënie historike. Për shembull, Dita e Nënës në Bolivi është një datë fikse, duke kujtuar një betejë në të cilën gratë morën pjesë për të mbrojtur fëmijët e tyre. <ref name="bolivia">Sources for Bolivia:
* [[Dita e baballarëve|Dita e babait]]
* [[Dita Ndërkombëtare e Gruas]]
 
== Literatura ==
* {{Cite book| title = Consumer Rites: The Buying and Selling of American Holidays | author= Schmidt, Leigh Eric | edition = reprint, illustrated | editor = Princeton University Press | year = 1997 | pages = 256–275 | isbn = 978-0-691-01721-1 |url = https://books.google.com/books?id=maF8mTPsJqsC | editor-link = }}
* {{Cite book| title = The Modernization of Fatherhood: A Social and Political History | publisher = University of Chicago Press | author=Larossa, Ralph | edition = illustrated | editor = University of Chicago Press | year = 1997 | isbn = 978-0-226-46904-1 | pages = [https://archive.org/details/modernizationoff00laro/page/90 90], 170–192 | url = https://archive.org/details/modernizationoff00laro | url-access = registration | quote = Ann Jarvis OR Anna Jarvis mother's day. | editor-link = }}
* {{citation |title= Reframing Dutch Culture: Between Otherness and Authenticity |series= Progress in European Ethnology |first=John |last=Helsloot |chapter= 10. Vernacular Authenticity: Negotiating Mother's Day and Father's Day in the Netherlands |editor= Margry, Peter Jan |editor2=Roodenburg, Herman |edition= illustrated |publisher= Ashgate Publishing |year= 2007 |pages= 6–7, 203–224 |isbn= 978-0-7546-4705-8 }}
* {{Cite book| title = Reconciling Modernity: Urban State Formation in 1940s León, Mexico | first = Daniel | last = Newcomer | edition = illustrated | publisher=University of Nebraska Press | year = 2004 | isbn = 978-0803233492 | pages = 132–139 | url = https://books.google.com/books?id=sQlmr7IkvJcC&pg=PA132 }}
* {{Cite book| title = The Mexican Right: The End of Revolutionary Reform, 1929–1940 | first = John W. | last = Sherman | edition = illustrated | publisher=Greenwood Publishing Group | year = 1997 | isbn = 978-0275957360 | page = 44 | url = https://books.google.com/books?id=h29VKMtmzzcC&pg=PA44 }}
 
== Referimet ==
{{Reflist}}
 
[[Kategoria:Faqe me burime në frëngjisht (fr)]]
[[Kategoria:Articles containing Japanese-language text]]