Ndryshimi mes inspektimeve të "Epidemiologjia"

1.692 bytes added ,  11 muaj më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Drenisa zhvendosi faqen Epidemiology tek Epidemiologjia)
v
 
 
'''Epidemiologjia''' është shkencë e cila merret me studimin dhe analizën e shpërndarjes (kush, kur, dhe ku), modelet dhe përcaktuesit e gjendjes së shëndetit dhe sëmundjeve në popullatat e caktuara.
== Përmbledhje ==
 
Epidemiologjia është një gur themeli i [[Shëndeti publik|shëndetit publik]], dhe formon vendimet e politikave dhe praktikën e bazuar në prova duke identifikuar faktorët e rrezikut për sëmundjen dhe objektivat për kujdesin shëndetësor parandalues. Epidemiologët ndihmojnë në hartimin e studimit, mbledhjen dhe [[Statistika|analizën statistikore të]] të dhënave, ndryshojnë interpretimin dhe shpërndarjen e rezultateve (përfshirë rishikimin e kolegëve dhe rishikimin sistematik të rastit). Epidemiologjia ka ndihmuar në zhvillimin e [[Metodologjia|metodologjisë së]] përdorur në kërkimet klinike, studimet e [[Shëndeti publik|shëndetit publik]], dhe, në një masë më të vogël, [[Kërkimet fondamentale|kërkimet themelore]] në shkencat biologjike. <ref>{{Cite book|last=Miquel Porta|title=A Dictionary of Epidemiology|url=http://global.oup.com/academic/product/a-dictionary-of-epidemiology-9780199976737?cc=us&lang=en|edition=6th|year=2014|location=New York|publisher=Oxford University Press|isbn=978-0-19-997673-7|accessdate=16 July 2014}}</ref>
 
* [[Epidemia]]
* [[Pandemia]]
* [[Shëndetësia]]
 
<br />
 
== Referimet ==
{{Reflist}}
 
=== Burimet ===
{{refbegin}}
* Clayton, David and Michael Hills (1993) ''Statistical Models in Epidemiology'' Oxford University Press. {{ISBN|0-19-852221-5}}<!-- A thorough introduction to the statistical analysis of epidemiological data, focussing on survival rates - their estimation, analysis and comparison.-->
* Miquel Porta, ed. (2014) "A dictionary of epidemiology", 6th edn, New York: Oxford University Press. [http://global.oup.com/academic/product/a-dictionary-of-epidemiology-9780199976737?cc=us&lang=en]
* Morabia, Alfredo, editor. (2004) A History of Epidemiologic Methods and Concepts. Basel, Birkhauser Verlag. Part I. [https://books.google.com/books?id=Hgnnhu1ym-8C&dq=Morabia,+Alfredo.+ed.+(2004)+A+History+of+Epidemiologic+Methods&printsec=frontcover&source=bn] [https://www.springer.com/public+health/book/978-3-7643-6818-0]
* Smetanin P, Kobak P, Moyer C, Maley O (2005). "The Risk Management of Tobacco Control Research Policy Programs" The World Conference on Tobacco OR Health Conference, 12–15 July 2006, Washington DC.
* Szklo M, Nieto FJ (2002). "Epidemiology: beyond the basics", Aspen Publishers.
* Robertson LS (2015). Injury Epidemiology: Fourth Edition. Free online at www.nanlee.net
* Rothman K, Sander Greenland, Lash T, editors (2008). "Modern Epidemiology", 3rd Edition, Lippincott Williams & Wilkins. {{ISBN|0-7817-5564-6}}, {{ISBN|978-0-7817-5564-1}}
* [https://web.archive.org/web/20130518044530/https://skydrive.live.com/?cid=ec4d1867f6389ec0&id=EC4D1867F6389EC0%21183 Olsen J, Christensen K, Murray J, Ekbom A. An Introduction to Epidemiology for Health Professionals. New York: Springer Science+Business Media; 2010.] {{ISBN|978-1-4419-1497-2}}
{{refend}}