Ndryshimi mes inspektimeve të "Kryengritja antiosmane e viteve 1689 në vilajetin e Rumelisë"

Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 79.106.225.246) dhe riktheu rishikimin 2070943 nga InternetArchiveBot
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 79.106.225.246) dhe riktheu rishikimin 2070943 nga InternetArchiveBot)
{{Pp}}
{{Pp}}twbeisbejebb4hei3wnb3j2kwsjdbe
 
== Kryengritja antisomane e viteve 1689 në vilajetin e [[Rumeli]]së<references /><ref>[Në jug të Bullgarisë u formua provinca autonome e Rumelisë lindore me kryeqendër Filipoli (Plovdiv) dhe në pjesën perëndimore të Rumelisë u krijuan njësit të llojit të provincës : Edirne, Saloniki dhe Manastiri. Më 1885 Bullgaria e anekson Rumelin lindore dhe me Traktatin e Bukureshtit (1913) vilajeti i Manastirit merret nga Serbia dhe vilajeti i Selanikut nga Greqia ndërsa vilajeti Edirne mbetej nën sundimin osman.Gjatë shekullit të XV dhe XVI, Rumelia paraqitet si burim i ushtarëve krishterë që luftonin për perandorin osmane e që merrni poste të niveleve të larta. Rumelia, gjithashtu ishte një qendër e kulturës së perandorisë, ku lulëzonin shkollat fetare (medrese) dhe xhamitë në Shkup, Shtip, Prizren, Prishtinë, Manastir dhe Edirne. Shoqëri vëllazërore të mistikëve myslimanë gjenin përkrahje të gjërë edhe në rrethinën e vilajetit si në Bullgari, Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë.[4]</ref> ==