Dallime mes rishikimeve të "Arsimi parashkollor"

ska përmbledhje të redaktimeve
vNo edit summary
No edit summary
[[Skeda:Tawau_Sabah_Tadika-Holy-Trinity-22.jpg|parapamje|Një kopsht fëmijësh në [[Malajzia|Malajzi]] ]]
'''Arsimi parashkollor''' përfshin arsimimin dhe edukimin e fëmijëve të moshës parashkollore, ose periudhën prej moshës 6 (gjashtë) muaj e deri sa ata të fillojnë shkollën fillore ose ndryshe, përfshin fëmijët ndërmjet moshës 2½ deri 6 vjet, e që paraqet periudhën para fillimit të [[Arsimi i detyrueshëm|arsimit të detyrueshëm]] në [[Shkolla fillore|shkollë fillore]]. Bartës të arsimit dhe edukimit në këtë periudhë janë institucionet arsimore parashkollore si janë '''çerdhet, kopshtet, klasat parafillore, shkollat e lojës'''. Arsimi parashkollor mund të jetë privat ose qeveritar dhe të përfshijë kujdesin tërëditor, parashkollor, dhe/ose çerdhe (kindergarten).<ref>[https://tiranapost.al/ligji-per-arsimin-parashkollor-kriteret-e-mesuesve-dhe-roli-bashkise/ Ligji për arsimin parashkollor]</ref>
 
Terminologjia ndryshon sipas vendit. Në disa vende evropiane termi "[[kopshti i fëmijëve]]" ose "kindergarten"  i referohet arsimit formal të fëmijëve të klasifikuar sipas ''ISCED niveli 0'' - me një ose disa vite të tilla arsimit të detyrueshëm para se fëmijët të fillojnë shkollën fillore, sipas ''ISCED niveli 1''.<ref>https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/images/2/24/Compulsory_Education_in_Europe_2016_2017.pdf</ref>
== Terminologjia ==
Terminologjia ndryshon sipas vendit. Në disa vende evropiane termi "kopshti i fëmijëve" ose "kindergarten"  i referohet arsimit formal të fëmijëve të klasifikuar sipas ''ISCED niveli 0'' - me një ose disa vite të tilla arsimit të detyrueshëm para se fëmijët të fillojnë shkollën fillore, sipas ''ISCED niveli 1''.<ref>https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/images/2/24/Compulsory_Education_in_Europe_2016_2017.pdf</ref>
 
== Shih edhe ==
* [[Pedagogjia parashkollore]]
* [[Shkolla fillore]]
* [[Shkolla e mesme]]
* [[ISCED]]
* [[Çerdhe fëmijësh]]
* [[Kopshti i fëmijëve]]
* [[Pedagogjia parashkollore]]
 
== Referime ==
Anonymous user