Ndryshimi mes inspektimeve të "Lista e sulltanëve të Perandorisë Osmane"

v
U kthye versioni 2085337 i bërë nga 79.106.108.177 (diskutimet)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
v (U kthye versioni 2085337 i bërë nga 79.106.108.177 (diskutimet))
Etiketa: Undo
* {{Cite book|title=Nomads and Ottomans in Medieval Anatolia|last=Lindner|first=Rudi Paul|date=1983|publisher=Indiana University Press|page=10|quote=In fact, no matter how one were to try, the sources simply do not allow the recovery of a family tree linking the antecedents of Osman to the Kayı of the Oğuz tribe. Without a proven genealogy, or even without evidence of sufficient care to produce a single genealogy to be presented to all the court chroniclers, there obviously could be no tribe; thus, the tribe was not a factor in early Ottoman history.}}</ref> Dinastia Osmane që ai themeloi sundoi për gjashtë shekuj me sundimet e 36 sulltanëve. Perandoria Osmane u shpërbë si pasojë e humbjes së Fuqive Qëndrore me të cilat ajo u bashkua gjatë [[Lufta e Parë Botërore|Luftës së Parë Botërore]]. Copëzimi i Perandorisë Osmane nga Aleatët fitimtarë dhe fillimi i Luftës Turke për Pavarësi çoi në përmbysjen e sulltanatit në vitin 1922 dhe lindjen e [[Republika e Turqisë|Republikës së Turqisë]] në vitin 1923.<ref>{{cite book|url=http://lcweb2.loc.gov/frd/cs/trtoc.html|title=A Country Study: Turkey|last=Glazer|first=Steven A.|publisher=Federal Research Division of the Library of Congress|accessdate=2009-04-22|year=1996|origyear=Research completed January 1995|isbn=978-0-8444-0864-4|editor-last=Metz|editor-first=Helen Chapin|edition=5th|series=Country Studies|location=Washington, D.C.|pages=|chapter=Chapter 1: Historical Setting|oclc=33898522|ref=Gla96}}</ref>
 
== Lista e sulltanëve ==sulltanati I perandorise osmane
Tabela e mëposhtme rendit sulltanët osmanë, si dhe kalifin osman të fundit, në rend kronologjik. Tugrat ([[Gjuha osmane|osmanisht]]: طغرا ''tuğrâ'') ishin vulat ose nënshkrimet kaligrafike të përdorura nga sulltanët osmanë. Ato u shfaqën në të gjitha dokumentet zyrtare, si dhe në monedha, dhe ishin shumë më të rëndësishme në identifikimin e një sulltani sesa portreti i tij. Kolona "Shënimet" përmban të dhëna mbi prindërit dhe fatin e çdo sulltanit. Për sulltanët e hershëm, zakonisht ekziston një boshllëk kohor mes çastit kur mbaron sundimi i një [[sulltani]] dhe çastit kur trashëgimtari i tij hipën në fron. Kjo për faktin se osmanët në atë periudhë praktikonin atë që historiani Quataert e ka përshkruar si "mbijetesa e djalit më të fortë dhe jo e më të moshuarit": kur sulltani vdiste, djemtë e tij duhej të luftonin njëri-tjetrin për fronin derisa njëri del fitimtar. Për shkak të këtij konflikti të brendshëm dhe vëllavrasjesve që ndodhën, data e vdekjes së një sulltani nuk përputhej gjithnjë me datën e fillimit të sundimit të pasardhësit të tij.<ref name=":0">{{cite book|url=https://books.google.com/?id=OX3lsOrXJGcC&printsec=frontcover|title=The Ottoman Empire, 1700–1922|last=Quataert|first=Donald|publisher=Cambridge University Press|accessdate=2009-04-18|year=2005|isbn=978-0-521-83910-5|edition=2nd|location=|pages=|oclc=59280221|ref=Qua05}}</ref> Në vitin 1617, ligji i trashëgimisë ndryshoi nga mbijetesa e më të fortit në një sistem të bazuar në senioritetin agnat ({{lang|ota-Arab|اکبریت}} ''ekberiyet''), ku froni i takonte meshkujve më të vjetër të familjes. Kjo nga ana tjetër shpjegon se pse që nga shekulli XVII e tutje një sulltan i ndjerë rrallë u trashëgonte nga djali i tij, por zakonisht nga një xhaxha apo vëlla.<ref name=":0" /> Senioriteti agnat u mbajt deri në përmbysjen e sultanatit, pavarësisht përpjekjeve të pasuksesshme në shekullin XIX për ta zëvendësuar atë me primogjeniturë .<ref>{{cite book|url=https://books.google.com/?id=U7loMhnI5S8C&printsec=frontcover#PPA37,M1|title=Ottoman Reform and Muslim Regeneration: Studies in Honour of Butrus Abu-Manneb|last=Karateke|first=Hakan T.|publisher=I. B. Tauris|accessdate=2009-05-02|year=2005|isbn=978-1-85043-757-4|editor1-last=Weismann|editor1-first=Itzchak|location=London|chapter=Who is the Next Ottoman Sultan? Attempts to Change the Rule of Succession during the Nineteenth Century|oclc=60416792|ref=Kar05|editor2-last=Zachs|editor2-first=Fruma}}</ref>
{| class="wikitable" border="1" style="width:100%; text-align:center;"