Ndryshimi mes inspektimeve të "Natyralizmi liberal"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Liberal naturalism")
 
v
{{Shiko gjithashtu|Natyralizmi}}
'''Natyralizmi liberal''' është një formë heterodokse e [[Natyralizmi metafizik|natyralizmit metafizik]] që qëndron në hapësirën konceptuale midis [[Natyralizmi metafizik|natyralizmit shkencor (ose reduktues) të natyralizmit]] dhe [[Supernatyralizmi|supernatyralizmit]] (mbinaturalizmit)]]. Kjo lejon që njeriu të respektojë shpjegimet dhe rezultatet e shkencave të suksesshme pa supozuar se [[Shkenca|shkencat]] janë burimi ynë i vetëm për të kuptuar njerëzimin dhe marrëdhëniet tona me botën dhe njëri-tjetrin.
 
Termi në fjaë për herë të parë u prezantua në vitin 2004 nga Mario De Caro & David Macarthur <ref>De Caro, M. & Macarthur, D. ''Naturalism in Question'' (Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, April 2004), p. 1.</ref> dhe, në mënyrë të pavarur, nga Gregg Rosenberg . <ref>Rosenberg, Gregg, ''A Place for Consciousness: Probing the Deep Structure of the Natural World'' (Oxford: Oxford University Press, November 2004), p. 77.</ref> Kjo formë e natyralizmit i është atribuar [[Immanuel Kant|Immanuel Kantit]]. <ref>Hanna, Robert, ''Kant, Science, and Human Nature''. Clarendon Press, 2006, p. 16.</ref>
 
== Shih edhe ==
 
* [[Natyra]]
* [[Natyralizmi]]
 
== Literatura ==
 
* De Caro, M. & Macarthur, D. (eds.), ''Naturalism in Question'' (Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, 2004/2008).
* De Caro, M. & Macarthur, D. (eds.), ''Naturalism and Normativity'' (New York: Columbia University Press, 2010)