Dallime mes rishikimeve të "Feja natyrore"

27 bytes added ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
(Faqe e re: '''Feja natyrore''' është një shprehje e cila nënkupton "fenë e natyrës", në të cilën Zoti, shpirti, shpirtrat dhe të gjitha objektet e mbinatyrshme konsiderohen s...)
 
No edit summary
'''Feja natyrore''' është një shprehje e cila nënkupton "[[Natyra|fenë e natyrës]]", në të cilën Zoti, shpirti, shpirtrat dhe të gjitha objektet e mbinatyrshme konsiderohen si pjesë e natyrës dhe jo të ndara prej saj. Në të kundërt, përdoret gjithashtu edhe në [[filozofi]], konkretisht filozofia katolike romake, për të përshkruar disa aspekte të fesë për të cilat thuhet se janë të njohura përveç shpalljes hyjnore përmes logjikës dhe arsyes (shiko [[Teologjia natyrore|teologjinë natyrore]] dhe [[Deizmi|deizmin]]), për shembull, ekzistencën e [[Perëndia|lëvizësit të palëvizshëm]], shkaku i parë i [[universi]]t.
 
Shumica e autorëve e konsiderojnë fenë natyrore jo vetëm si themelin e feve monoteiste, siç janë [[judaizmi]], [[krishterimi]] dhe [[islami]], por edhe si një lloj religjioni i dallueshëm prej tyre. Sipas disa autorëve, aspektet e fesë natyrore gjenden në mënyrë universale midis të gjithë popujve, shpesh në forma të tilla si shamanizmi dhe [[animizmi]]. Ato akoma praktikohen në shumë pjesë të botës. Besimet tradicionale fetare të shoqërive amtare amerikane për shembull konsiderohen se posedojnë disa aspekte të fesë natyrore.
 
Parimet themelore të fesë natyrore fillimisht u përshkruan nga [[Aristoteli]], hilomorfizmi i të cilit i konsideronte të gjitha gjërat si të krijuara nga materia dhe forma. Forma e të gjitha gjallesave është shpirti, i cili udhëzon dhe drejton zhvillimin e tyre. Shumë besime (fe)fetare natyrale e konsiderojnë Zotin si "shpirtin e universit". Madje edhe [[Monoteizmimonoteizmi]] i hershëm kishte shumë elemente natyraliste. Parajsa dhe ferri konsideroheshin vende fizike mbi dhe nën tokë. "Shpëtimi" konsiderohej ringjallja e trupit. Më vonë me probleme të fesë natyrore janë marrur edhe [[Agostini]], [[Tomas Akuinas]], [[Nicolas Malebranche]], [[David Hume]], [[William James]], [[Rupert Sheldrake]], etj.
 
== Shih edhe ==
Anonymous user