Ndryshimi mes inspektimeve të "Ernst Theodor Amadeus Hoffmann"

File
v
(File)
 
{{pp}}
[[Image:ETA-Hoffmann.JPG|thumb|E. T. A. Hoffmann]]
'''Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann''' (24 janar 1776 - 25 qershor 1822), i njohur më mirë si ETA Hoffmann, ishte një autor gjerman romantike e fantazi dhe horror, një jurist, kompozitor, kritik muzikë, piktor dhe karikaturist [1] [2] Tregimet e tij. formojnë bazën e operës famshme Jacques Offenbach-së përrallave të Hoffmann, në të cilën shfaqet Hoffman (rëndë fictionalized) si hero. Ai është gjithashtu autor i novelë Arrëthyesi dhe mbreti Mouse, në të cilën i famshëm baleti Arrëthyesi është i bazuar.Coppélia balet është i bazuar në dy tregime të tjera që Hoffmann shkruan, ndërsa Kreisleriana Schumann-së është i bazuar në karakterin e Hoffmann-së Johannes Kreisler.
 
22

edits