Dallime mes rishikimeve të "Energjia"

1.507 bytes added ,  1 vit më parë
Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 88.222.200.105) dhe riktheu rishikimin 2087220 nga 92.53.49.140
(TEKSTA PAKEICIAU)
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 88.222.200.105) dhe riktheu rishikimin 2087220 nga 92.53.49.140)
''=== ''Energjia'' është aftësia e trupit për të kryer punë. Burime të energjisë jane ushqimet, dielli, uji, dhe lëndët djegëse si qymyri, druri, nafta, etj. Fjala ''energji'' vjen nga [[Greqishtja]] energos, që do të thotë [[Puna|punë]]. Në [[Fizika|fizikë]], është aftësia e ndërveprimit të një [[sistemi]] me një tjetër. Energjia ka të bëjë edhe me [[Fuqia (fizikë)|fuqinë]], e kërkuar për të lëvizur apo zhvendosur një [[Pesha|peshë]], në një largësi të caktuar. Sa më e rëndë të jetë pesha ose sa më e gjatë largësia, aq më shumë energji nevojitet.Energjia eshte aftesi e trupit per te kryer pune.Ajo nuk eshte trup apo substance.Energjia eshte madhesi fizike,por duhet te kujdesemi per te. ===
energi is my power
Ka shumë lloje energjish: [[Energjia kimike|energji kimike]] nga fosilet djegëse, [[Energjia elektrike|energji elektrike]] nga shfrytëzimi i fuqisë se ujit, [[Energjia diellore|energji diellore]], [[energjia e erës]], [[Energjia termale|energji termale]], dhe [[Energjia bërthamore|energji bërthamore]] nga ndarja e [[atomi]]t. Njësia e energjisë është [[Xhaul|xhauli]] me shenjë "'''J'''", për nder të [[James Joule|Xhejms Xhaulit]].Meqene se xhauli ose [J] eshte njesi shume e vogel ne jeten e perditeshme perdorim kiloxhaulin qe shenohet [kJ]
 
[[Puna]] dhe [[ngrohtësia]] kanë të njëjtën njësi energjie, por janë koncepte fizike krejtësisht të ndryshme.Edhe njesia e punes [A] eshte xhauli [J].
 
Energjia ndodhet në çdo sistem mekanik të veçuar.
''
 
<br />
== Format e energjisë ==