Ndryshimi mes inspektimeve të "Kategoria:Përkthyes shqiptarë"

v
U kthyen ndryshimet e Oriol Spaho (diskutimet) në versionin e fundit nga 79.106.126.35.
v (vitin e ndarjes nga jeta)
v (U kthyen ndryshimet e Oriol Spaho (diskutimet) në versionin e fundit nga 79.106.126.35.)
Etiketat: Zëvendësuar Rollback
 
[[Kategoria:Përkthyes sipas kombësisë]]
[[Kategoria:Shkrimtarë shqiptarë]]
'''Oriol Spaho''' (12 Qershor 1974 - 09 Mars 2018), ka lindur në qytetin e Korçës, shkollën fillore e ka filluar në Korçë , klasën e dytë deri në klasën e pestë e ka kryer në qytetin e Librazhdit, ndërsa nga klasa e gjashtë deri në gjimnzas shkollën e ka kryer në qytetin e Bilishtit në shkollën "Fuat Babani" ndërsa Shkollën e Lartë e ka kryer në Universitetin e Korçës,(F.S.Noli) në Fakultetin Ekonomik, Dega: Turizëm, mbasi mbaroi Fakultetin shkoi emigrant në Athinë, Greqi, ku ka punuar si menaxher, më 5 janar 2002 u kthye në Tiranë, Shqipëri. Nga Janari deri në Maj Oriol Spaho mbrojti 5 gjuhë të huaja në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja, Tiranë. Konkrretisht Anglisht, Gjermanisht, Italisht, Frëngjisht dhe Greqisht, ku doli me rezultate shumë të mira, në të njëjtën kohë ai punonte dhe në Hotel Rogner si banakier me pretendimin që ta emëronin ekonomist, nga janri 2002 deri në dhjetor 2002.Po gjatë vitit 2002 ai konkuroi në disa dikastere të Shtetit Shqiptar , si në Ministrinë e Jashtme, Ministrinë e Financave, Ministrinë e Ekonomisë, Drejtorinë e Përgjithshme të Tatimeve, Drejtorinë e Përgjithshme të Tiranës si dhe Drejtorinë e Përgjithshme të Doganave, ku gjatë konkurrimit Oriol Spaho ka zënë vend të parë dhe të dytë por asnjëri nga drejtuesit e Istitucioneve nuk e ofruan. Megjithatë Oriol Spaho bëri ankimim në Komisionin e konkurrimit të kuadrove, por në përgjigje që kthenin ata theksonin që të drejtën e ka shefi për të zgjedhur. Mbasi nuk u tërhoq nga administrata Oriol Spaho më 15 janar 2002 hapi një Zyrë Përkthimesh pranë Gjykatës së Shkallës së Parë, Tiranë. Punonte me 6 gjashtë gjuhë që kishte mbrojtur në Fakultet e Gjuhëve të Huaja, Tiranë. Duke patur njohuri për gjuhë të tjera dhe duke pasur pasion dhe vullnet ai arriti të njinte dhe gjuhë të tjera: si Gjuhët e LINDJES, Gjuhët AZIATIKE, Gjuhët AFRIKANE dhe Gjuhët e Vendeve SKANDINAVE. Aktualisht deri në fund të vitit 2017 Oriol Spaho arriti të komunikonte me mbi 50 shtete me materiale shkencore , në fushën e Mjekësisë, Teknologjisë, Ekonomisë, Juridike, Shkencës dhe Biznesit etj. etj. Aktualisht Oriol Spaho njifeshe nga (80) Shtete, (470) Institucione,(78)Ambasada.