Dallime mes rishikimeve të "Puberteti"

19 bytes added ,  1 vit më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
|anglishtja} është procesi i ndryshimeve fizike me të cilat trupi i fëmijës bëhet një trup i rritur i aftë për riprodhim. Puberteti niset nga sinjale hormonale nga truri të gametet (vezët dhe testikujt). Në përgjigje, gonadet prodhojnë një shumëllojshmëri të hormoneve që stimulojnë rritjen,Penisie ma I madhi funksionin, ose transformimin e trurit, eshtrave, muskujve, gjakut, të lëkurës, e flokëve, zemrës, dhe organëve riprodhuese. Rritja përshpejtohet në gjysmën e parë te pubertetit dhe ndalon në përfundimin e pubertetit. Para shfaqjes se pubertetit, dallimet trupore midis djemve dhe vajzave janë pothuajse krejtësisht të kufizuara në organe gjenitale. Gjatë pubertetit, dallimet e mëdha të madhësisë, formës, përbërjes dhe funksionit te zhvilluar në strukturat dhe sistemet e trupit jane shumë. Më të dukshmet e tyre janë të referuara si karakteristikat sekondare seksuale.
 
Në një kuptim të çuditshëm, puberteti si afat (rrjedh nga fjala latine puberatum (mosha e pjekurisë, burrëri)) i referohet ndryshimeve trupore e maturimit seksual në vend se aspektet psikosociale dhe kulturore të zhvillimit të adoleshentëve. Adoleshenca është periudha e tranzicionit, psikologjike dhe sociale në mes të fëmijërisë dhe të rritur. Adoleshenca kryesisht përputhet me periudhën e pubertetit, por kufijtë e saj janë më pak të saktë dhe ajo i referohet sa më shumë për karakteristikat psiko-sociale dhe kulturore të zhvillimit gjatë viteve të fatkeqësive si për ndryshimet fizike e pubertetit.
Anonymous user