Ndryshimi mes inspektimeve të "Bërthama e Tokës"

ska përmbledhje të redaktimeve
(berthama e tokes eshte shumee e nxehte)
'''Bërthama e Tokës''' shtrihet në qendër të të planetit [[Toka|Tokë]]. Fillon nga thellësia rreth 2 900 km dhe diametri i saj është rreth 7 000 km. Kryesisht pëbëhet nga [[hekuri]]t dhe [[nikeli]]t ( NiFe). Është e ndërtuar prej dy pjesëve me dendësi të ndryshme : pjesës së jashtme ('''bërthama e jashtme''') dhe pjesës së brendshme (''' bërthama e brendshme'''). Mendohet se bërthama e jashtme është në gjendje të lëngët e të zjarrtë , kryesisht nga hekuri, ndërsa bërthama e brendshme është në gjendje të ngurtë, ( përshkak të shtypjeve shumë të medha 3.5 mil. atmosfera , dendësisë shum të lartë dhe teperaturës shum të lartë , rreth 6 000 C, material është në gjendje të metalizuar), ku, përveç hekurit, gjendet edhe nikeli. Bërthama ndryshe quhet edhe [[barisferë]] ose [[metalosferë]].[[Skeda:Ndert. i bren. i tokes.png|parapamje|right|300px| Ndërtimii brendshëm i Tokës]]
{{cung}}Berthama e tokes eshte me e nxehte se siperfaqja e dielit e cila eshte 5373 grade celciusC.Berthama eshte pjese qendrore e Tokes.Shtrihet nga manteli deri ne qender te Tokes.Dallohet berthama e brendshme dhe e jashtme.Berthama perbehet nga hekuri dhe nikeli,nga e cila lind fusha nagnetike e Tokes.Fusha magnetike e Tokes na mbrone nga stuhit diellore.
 
[[Kategoria:Gjeografi]]
[[Kategoria:Gjeologji]]
Anonymous user