Ndryshimi mes inspektimeve të "Kontrolli Parlamentar"

v
U kthyen ndryshimet e 62.4.55.152 (diskutimet) në versionin e fundit nga Flladimi.
v (U kthyen ndryshimet e 62.4.55.152 (diskutimet) në versionin e fundit nga Flladimi.)
Etiketa: Rollback
 
==Legjislativi dhe Qeveria==
Legjislatura quajtur parlamentet veprojnë nën një sistem parlamentar të qeverisjes në të cilin ekzekutivi është kushtetuese përgjigjet parlamentit. Parlamentet zakonisht përbëhet nga dhomat ose shtëpi, dhe janë zakonisht ose dydhomësh ose njëdhomësh edhe pse modelet më komplekse ekzistojnë, ose kanë ekzistuar (shih Tricameralism).
ajseKryeministri e një kombi është pothuajse gjithmonëudhëheqësi i partisë shumicës në dhomën e ulët të parlamentit, por vetëm mban postin e tij për aq kohë sa e "besimit të shtëpisë" është ruajtur. Nëse anëtarët e dhomës së ulët të humbasin besimin në udhëheqësit për çfarëdo arsye, ata mund të telefononi një votë mosbesimi dhe të detyrojnë kryeministrin të japë dorëheqjen.
Kryeministri e një kombi është pothuty
 
fg
 
h
 
ajse gjithmonëudhëheqësi i partisë shumicës në dhomën e ulët të parlamentit, por vetëm mban postin e tij për aq kohë sa e "besimit të shtëpisë" është ruajtur. Nëse anëtarët e dhomës së ulët të humbasin besimin në udhëheqësit për çfarëdo arsye, ata mund të telefononi një votë mosbesimi dhe të detyrojnë kryeministrin të japë dorëheqjen.
Kjo mund të jetë veçanërisht e rrezikshme për një qeveri kurshpërndarja e mandateve mes partive të ndryshme është relativisht e madje, në të cilin rast një zgjedhje e re është quajtur shpesh menjëherë pas kësaj. Megjithatë, në rast të pakënaqësisë së përgjithshme me të kreut të qeverisë, zëvendësimi i tij mund të bëhet shumë mirë pa të gjitha ndërlikimet që ajo përfaqëson në rastin e një sistemi presidencial.
Sistemi parlamentar mund të jetë në kontrast me një sistem presidencial, në modelin e sistemit të Kongresit të Shteteve të Bashkuara, i cili të veprojë nën një ndarje të rreptë të pushteteve ku ekzekutivi nuk është pjesë e, as e emëron, organi parlamentar apo legjislativ. Në një sistem të tillë, kongrese bëjë nHIot zgjidhni ose të shkarkojë kryetarët e qeverive, dhe qeveritë nuk mund të kërkojë shpërbërjen e hershme siç mund të jetë rasti për parlamentet. Disa shtete kanë një sistem gjysmë-presidencial i cili bie në mes sistemeve parlamentare dhe kongresit kombinon një kryetar të fuqishëm të shtetit (presidenti) me një kryetar të qeverisë përgjegjës në parlament.