Ndryshimi mes inspektimeve të "I ftohti i zakonshëm"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
v
| deaths =
}}
 
I '''ftohti i zakonshëm''', i njohur gjithashtu thjesht si i '''ftohuri''', është një [[ Semundje infektive|sëmundje infektive]] [[Virusi|virale]] e [[ Semundje infektive|traktit]] të sipërm respirator që prek kryesisht [[ Hunda e njeriut|hundën]]. <ref name="CE11">{{cite journal|last=Arroll|first=B|date=March 2011|title=Common cold|url=|journal=Clinical Evidence|language=en|volume=2011|issue=3|page=1510|pages=|doi=|pmc=3275147|pmid=21406124|quote=Common colds are defined as upper respiratory tract infections that affect the predominantly nasal part of the respiratory mucosa|via=}} </ref> Mund të preken edhe [[ fyt|fyti]], [[Sinusi|sinuset]] dhe [[laringu]]. <ref name=CMAJ2014/> Shenjat dhe simptomat mund të shfaqen më pak se dy ditë pas ekspozimit ndaj virusit. <ref name="CMAJ2014">{{cite journal|last1=Allan|first1=GM|last2=Arroll|first2=B|date=18 February 2014|title=Prevention and treatment of the common cold: making sense of the evidence|url=|journal=CMAJ : Canadian Medical Association Journal|language=en|volume=186|issue=3|pages=190–99|doi=10.1503/cmaj.121442|pmc=3928210|pmid=24468694|via=}}</ref> Këto mund të përfshijnë [[Kollitja|kollitje]], [[Dhimbja e fytit|dhimbje të fytit]], [[ rinorea|hundë rrufë]], [[Teshtima|teshtitje]], [[ dhimbje koke|dhimbje koke]] dhe [[Ethet|ethe]] . <ref name=CDC2015/><ref name="Eccles2005">{{cite journal|author=Eccles R|first=|date=November 2005|title=Understanding the symptoms of the common cold and influenza|url=|journal=Lancet Infect Dis|language=en|volume=5|issue=11|pages=718–25|doi=10.1016/S1473-3099(05)70270-X|pmid=16253889|via=}}</ref> Njerëzit zakonisht shërohen në shtatë deri në dhjetë ditë, <ref name=CDC2015/> por disa simptoma mund të zgjasin deri në tre javë.<ref name="Heik2003">{{cite journal|last=|first=|vauthors=Heikkinen T, Järvinen A|date=January 2003|title=The common cold|url=|journal=Lancet|language=en|volume=361|issue=9351|pages=51–59|doi=10.1016/S0140-6736(03)12162-9|pmc=7112468|pmid=12517470|via=}}</ref> Ndonjëherë ata me probleme të tjera [[Sëmundja|shëndetësore]] mund të zhvillojnë [[Pneumonia|pneumoni]] . <ref name=CDC2015/>
 
== Literatura ==
{{refbegin|2}}
* {{Cite book| ref=harv|editor1-last=Eccles|editor1-first=Ronald|editor2-first=Olaf|editor2-last=Weber| title = Common cold|year=2009|language=anglisht| publisher = Birkhäuser| location = Basel|isbn=9783764398941| url = http://books.google.ca/books?id=rRIdiGE42IEC&pg=PA197| edition = Online-Ausg.}}
* {{Cite book| ref=harv|editor-last=Zuckerman|editor-first=Arie J.| title = Principles and practice of clinical virology|language=anglisht|year=2007| publisher = Wiley| location = Hoboken, N.J.|isbn=9780470517994| url = http://books.google.ca/books?id=OgbcUWpUCXsC&pg=PA496| edition = 6.|pages=496}}
 
{{refend}}