Dallime mes rishikimeve të "Policia e Shtetit"

Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Advanced mobile edit
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Advanced mobile edit
 
 
Krijimi i [[Policia|Policisë]] shqiptare lidhet me [[PavarësiaShpallja e Pavarësisë së Shqipërisë|shpalljen e Pavarësisë]] dhe krijimin e shtetit shqiptar ([[1912]]) kur më [[13 janar]] [[1913]], [[Qeveria e Përkohshme e Shqipërisë|Qeveria e Përkohshme e Vlorës]], mori vendimin për krijimin e [[Forcat e Rendit|Forcave të Rendit]]
 
Gjatë [[Lufta e Parë Botërore|Luftës së Parë Botërore]] strukturat e policisë dhe xhandarmërise kombëtare u copëtuan dhe u profilizuan sipas modeleve të forcave pushtuese ([[Perandoria Austro-Hungareze|austro-humgarezehungareze]], [[francezefrancez]]e, [[italian]]e, etj.). Në [[Krahina Autonome e Korçës|Krahinën Autonome të Korçës]] u krijua [[prefektura e policisë]] dhe zyrat e policisë në qarqe.
 
Pas [[Kongresi i Lushnjes|Kongresit të Lushnjes]] ([[1920]]-[[1924]]), pati organizime dhe zhvillime të reja në fushën e policisë. Në tetor 1920 u miratua organika e re e policisë së pergjithshme (me 210 vetë).
 
Pas [[RevolucioniLëvizja ie qershorit|Revolucionitlëvizjes e qershorit]], [[Fan Noli|Qeveria e Nolit]] mori disa masa për organizimin e policisë.
 
Pas rënies së [[Fan Noli]]t, pra në periudhën [[1925]]-[[1938]], ka një zhvillim progresiv të policisë dhe xhandarmërisë. Futen elemente moderne perëndimore në fushën e strukturave dhe legjislacionit të policisë dhe xhandarmërisë. Gjatë kësaj periudhe u krijuan për herë të parë disa lloje policish si p.sh.: [[Policia Bashkiake]] (1928), [[Policia Rurale]] ([[1929]]), [[Policia Kufitare]](1930), [[Policia e Sigurimit Publik]] (1938), [[Roja Mbretërore e Kufirit]] (1939), [[Xhandarmëria Qytetëse]] (me atributet e policisë urbane), etj.
 
Gjatë [[Lufta e Dytë Botërore|Luftës së Dytë Botërore]] strukturat e [[Policia|policisë]] dhe [[Xhandarmëria|xhandarmerisë]] ne pjesën me të madhe u asimiluan dhe u profilizuan sipas interesave të shteteve pushtuese. Gjate dy pushtimeve, policia u integrua në strukturat ushtarake me emërtimin [[Trupa e Armatosur e Policisë]].
 
Në vitin [[1943]], në zonat e çliruara, u krijuan strukturat partizane për ruajtjen e rendit dhe qetësisë publike: [[Komandat e Qarkut]], [[Komandat e Vendit]] dhe [[Rojet Vullnetare]].