Dallime mes rishikimeve të "Karnivorët"

7 bytes added ,  1 vit më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
 
Karnivorat përgjithësisht ndahet në [[Feliformia]] (si-mace) dhe [[Caniformia|Kaniformia]] (si-qeni), të fundit prej të cilave përfshihen pinipedët . Pinipedët janë pjesë e një klase, e njohur si Arktoidea , i cili përfshin gjithashtu subfamiljen Ursidae (arijnt) dhe Musteloide . Musteloidea nga ana e tij përbëhet nga Mustelidae (shqarthave: nuselalat), Prokionidae (prokionid: rakuni), Mepitidae (mofetën) dhe Ailurus (Panda e kuqe). Kaniformët më të vjetra janë Miacis specie cognitus Miacis , të Ampikionidae (Arijnt-qentë) të tilla si Dapoenus, dhe Hesperokion (i familjes Canidae, nënfamiljes Hesperokioninae). Hesperokionine kanid shfaqen së pari në Amerikën e Veriut, dhe specie të hershme aktualisht  datojn në 39.74 Mya, por ata nuk ishin të përfaqësuar në Evropë deri edhe në Miocenit , dhe jo në Azi dhe Afrikë deri në Pliocenit . Miacis dhe Ampikionidae ishin të parët e kaniform për t'u ndarë nga të tjerët dhe ndonjëherë konsiderohet të jenë grupe motër me Ursidae, por afërsia e saktë e Ampikionidae dhe Ursidae, si dhe Arktoidae me Ursidae, është ende e pasigurtë.Kanidët( uqërit ,kojotat ,çakejntë , dhelprat dhe qentë ) përgjithësisht konsiderohet të jetë grupi motër me Arktoidea. Ursidae ndodhin së pari në Amerikën e Veriut në Eocenën e Vonë (rreth 38 mya) shumë i vogël dhe kishte një kafkë vetëm 7 cm të gjatë. Ashtu si kanidët, kjo familje nuk shfaqet në Euroazi dhe Afrikë deri në Miocene. Familjet e tjera të kaniformëve Ampikionidae, Mustelidae dhe Prokionidae ndodhin në të dy Botën e Vjetër dhe në Botën e Re nga Eocenin vonë dhe Oligocenin e hershme .
[[Skeda:Nandinia binotata, Manchester Museum.jpg|parapamje|Një civeti[[civet palmeni afrikanpalmave afrikane]] , ndoshta një shembull i një formimi primitiv]]
Paraardhësi i të gjithë Feliformëve evoluan nga ndarja Kaniformia-Feliformia. Nandinia ,civeti palmet afrikan( Nandinia binotata ), duket të jetë më primitive e të gjitha formave dhe i para që ndahet nga të tjerët.Linsangu aziatik të gjinisë Prionodon (vendosur tradicionalisht në Viverridae) formojnë familjen e tyre, si disa të fundit.Studimet tregojnë se Prionodoni është në fakt i gjallë më e afërt në lidhje me macet. Nimravidae janë parë ndonjëherë si më basalët të gjitha feliformëve dhe i pari për të ndarë nga të tjerët, por ekziston mundësia që Nimravidae nuk mund të takojnë edhe brenda rendit,  dhe për këtë arsye pozicioni i saj si një kullë brenda Karnivorave është aktualisht i paqëndrueshëm. Studime të tjera tregojnë se barbourofelid formojnë një familje të veçantë, e cila është e lidhur ngushtë me felinët vërtetë në vend që të lidhen me nimravidët. Fosilet e njohur me origjinë datojnë nga Eoceni i vonë (37 mya), nga Formimi i Carnivores të Bardhë të Chadronian në Rimsin e Flamurit, Wyoming. Diversiteti i Nimravidëve duket se ka arritur kulmin rreth 28 mije vjet më parë. Hiperkarnivorouët (rreptësisht ngrënës mishi) feliformët nimravid ishin zhdukur në Amerikën e Veriut, pas 26 Mya dhe felinët nuk arrijnë në Amerikën e Veriut deri në Miocenit në fillim të mesme (16 Mya).