Dallime mes rishikimeve të "Llojet e rrezikuara"

Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 79.106.125.14) dhe riktheu rishikimin 2077571 nga Sadsadas
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 79.106.125.14) dhe riktheu rishikimin 2077571 nga Sadsadas)
{{Statusi i ruajtjes}}Një '''specie e rrezikuar''' është një specie e cila është kategorizuar si shumë e mundshme për t'u zhdukur. I rrezikuar (EN), siç kategorizohet nga [[Lista e Kuqe e BNRN-së|Lista e Kuqe]] e [[BNRN|Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës]], është statusi i dytë më i ashpër i konservimit për ikll[[popullata|popullsitë]] në natyrë në skemën e BNRN-së.
 
Në vitin 2012, Lista e Kuqe e BNRN-së paraqiti në mbarë botën 3079 [[kafsha|kafshë]] dhe 2655 [[bima|bimë]] si specie të rrezikuara. Shifrat për vitin 1998 ishin respektivisht 1102 dhe 1197.<ref name="iucn 2012.2">{{cite web |url=http://www.iucnredlist.org/documents/summarystatistics/2012_2_RL_Stats_Table_2.pdf |title=IUCN Red List version 2012.2: Table 2: Changes in numbers of species in the threatened categories (CR, EN, VU) from 1996 to 2012 (IUCN Red List version 2012.2) for the major taxonomic groups on the Red List |accessdate=2012-12-31 |publisher=[[IUCN]] |year=2012 |format=PDF}}</ref>