Ndryshimi mes inspektimeve të "Leopardi"

25 bytes removed ,  11 muaj më parë
Refuzoi 2 ndryshimet e fundit të tekstit (nga Lushikiller) dhe riktheu rishikimin 2069902 nga Punetor i Rregullt5
(fdefghefg)
(Refuzoi 2 ndryshimet e fundit të tekstit (nga Lushikiller) dhe riktheu rishikimin 2069902 nga Punetor i Rregullt5)
| synonyms = :''Felis pardus'' {{small|Linnaeus, 1758}}
}}
'''LuaniLeopardi''' (''PantPanthera pardus'') është një nga pesë d,nvkvnebieobpi[[Specia|tspeciet]] e [[gjinia|gjinisë]] ''[[Panthera]]'', një anëtar i familjes [[Felidae]].<ref name=CatSG2017>{{cite journal |author1=Kitchener, A. C. |author2=Breitenmoser-Würsten, C. |author3=Eizirik, E. |author4=Gentry, A. |author5=Werdelin, L. |author6=Wilting, A. |author7=Yamaguchi, N. |author8=Abramov, A. V. |author9=Christiansen, P. |author10=Driscoll, C. |author11=Duckworth, J. W. |author12=Johnson, W. |author13=Luo, S.-J. |author14=Meijaard, E. |author15=O’Donoghue, P. |author16=Sanderson, J. |author17=Seymour, K. |author18=Bruford, M. |author19=Groves, C. |author20=Hoffmann, M. |author21=Nowell, K. |author22=Timmons, Z. |author23=Tobe, S. |year=2017 |title=A revised taxonomy of the Felidae: The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN Cat Specialist Group |journal=Cat News |volume=Special Issue 11 |pages=73–75 |url=https://repository.si.edu/bitstream/handle/10088/32616/A_revised_Felidae_Taxonomy_CatNews.pdf?sequence=1&isAllowed=y}}</ref> Shtrihet më së shumti në [[Afrika|Afrikën nën-Sahariane]], në pjesë të vogla të [[Azia Jugperëndimore|Azisë Perëndimore]], në [[India|nënkontinentin Indian]], në [[Azia Juglindore|Azinë Juglindore]] dhe në Azinë Lindore. Ai është listuar si [[Speciet e cënuara|specie e Rrezikuara]] në [[Listën e Kuqe të BNRN-së]] pasi [[popullata]]t e tij janë të rrezikuara nga humbja dhe fragmentimi i habitateve dhe janë në rënie në pjesë të mëdha të rangut global. Në [[Hong Kong]], [[Singapor]], [[Kuvajt]], [[Siri]], [[Libi]], [[Tunizi]] dhe më së shumti në [[Marok]], popullsia e leopardit është zhdukur tashmë.<ref name=IUCN/> Të dhënat bashkëkohore sugjerojnë se leopardi ndodhet vetëm në 25% të vargut historik global.<ref name=Jacobson2016>{{cite journal|last1=Jacobson|first1=A. P.|last2=Gerngross |first2=P. |last3=Lemeris Jr. |first3=J. R.|last4=Schoonover |first4=R. F.|last5=Anco |first5=C. |last6=Breitenmoser-Würsten |first6=C. |last7=Durant |first7=S. M.|last8=Farhadinia |first8=M. S. |last9=Henschel |first9=P. |last10=Kamler |first10=J. F. |last11=Laguardia |first11=A. |last12=Rostro-García |first12=S. |last13=Stein |first13=A. B. |last14=Dollar |first14=L. |title=Leopard (''Panthera pardus'') status, distribution, and the research efforts across its range |journal=PeerJ |date=2016 |volume=4 |pages=e1974 |doi=10.7717/peerj.1974 |pmid=27168983 |pmc=4861552}}</ref><ref name=Williams2017>{{cite journal|last1=Williams|first1=S. T.|last2=Williams |first2=K. S. |last3=Lewis|first3=B. P.|last4=Hill|first4=R. A.|title=Population dynamics and threats to an apex predator outside protected areas: implications for carnivore management |journal=Royal Society Open Science |date=2017 |volume=4 |issue=4|pages=161090|doi=10.1098/rsos.161090|pmid=28484625 |pmc=5414262|bibcode=2017RSOS....461090W}}</ref> Leopardët janë gjuajtur ilegalisht dhe pjesët e tyre të trupit janë kontrabanduar në tregtinë e kafshëve të egra për prakthrgaherherherherhrepraktikat despasitomjekësore dhe dekorimin.<ref name="Bergin">{{cite journal |last1=Bergin |first1=D. |last2=Nijman |first2=V. |year=2014 |title=Open, Unregulated Trade in Wildlife in Morocco's Markets |journal=TRAFFIC Bulletin |volume=26 |issue=1 |pages=65–70 |url=https://www.researchgate.net/publication/267748463_Open_Unregulated_Trade_in_Wildlife_in_Moroccos_Markets}}</ref><ref>{{Cite journal |last=Bergin |first=D. |last2=Nijman |first2=V. |date=2015 |title=Potential benefits of impending Moroccan wildlife trade laws, a case study in carnivore skins |journal=Biodiversity and Conservation |volume=25 |issue=1 |pages=199–201 |doi=10.1007/s10531-015-1042-1 |url=https://www.researchgate.net/publication/287807462}}</ref>
 
ikat mjekësore dhe dekorimin.<ref name="Bergin">{{cite journal |last1=Bergin |first1=D. |last2=Nijman |first2=V. |year=2014 |title=Open, Unregulated Trade in Wildlife in Morocco's Markets |journal=TRAFFIC Bulletin |volume=26 |issue=1 |pages=65–70 |url=https://www.researchgate.net/publication/267748463_Open_Unregulated_Trade_in_Wildlife_in_Moroccos_Markets}}</ref><ref>{{Cite journal |last=Bergin |first=D. |last2=Nijman |first2=V. |date=2015 |title=Potential benefits of impending Moroccan wildlife trade laws, a case study in carnivore skins |journal=Biodiversity and Conservation |volume=25 |issue=1 |pages=199–201 |doi=10.1007/s10531-015-1042-1 |url=https://www.researchgate.net/publication/287807462}}</ref>
 
Krahasuar me macet e tjera të egra, leopardi ka këmbë relativisht të shkurtra dhe një trup të gjatë me një [[kafka|kafkë]] të madhe. Gëzofi i tij është i mbushur me njolla. Ai është i ngjashëm fizikisht me [[jaguari]]n, por ka një trup më të vogël dhe më të lehtë, dhe njollat e tij janë përgjithësisht më të vogla, më të dendura dhe pa pika brenda tyre. Të dy, leopardi dhe jaguari janë melanikë, të njohur si [[Pantera e zezë|panthera të zeza]]. Leopardi dallohet nga gëzofi i tij që bëhet një me mjedisin, sjellja oportune e gjuetisë, fuqia dhe aftësia e tij për t'u përshtatur në një shumëllojshmëri [[habitati|habitatesh]], duke përfshirë zonat e thata dhe malore. Ai mund të vrapojë me një shpejtësi deri në 58 kilometra në orë (36 mph).<ref name=CAP/> Fosilet datojnë gjatë [[Pleistoceni]]t të vonë në [[Kina|Kinë]], [[Europa|Europë]] dhe në [[Japonia|Japoni]].<ref name=Fosilet>{{Cite journal|last1=Ghezzo |first1=E. |last2=Rook|first2=L. |title=The remarkable ''Panthera pardus'' (Felidae, Mammalia) record from Equi (Massa, Italy): taphonomy, morphology, and paleoecology |url=https://www.academia.edu/10193221/The_remarkable_Panthera_pardus_Felidae_Mammalia_record_from_Equi_Massa_Italy_taphonomy_morphology_and_paleoecology |doi=10.1016/j.quascirev.2014.12.020|journal=Quaternary Science Reviews |volume=110 |issue=110 |pages=131–151 |year=2015}}</ref><ref name=JapanMammals>{{cite book |author=Izawa, M., Nakanishi, N. |chapter=Felidae |pages=226−231 |editors=Ohdachi, S. D., Ishibashi, Y., Iwasa, M. A., Saitoh, T. |year=2015 |title=The Wild Mammals of Japan |publisher=Shoukadoh Book Sellers and the Mammalogical Society of Japan |edition=2nd|isbn=978-4-87974-691-7 |location=Kyoto}}</ref>