Ndryshimi mes inspektimeve të "Dita Botërore e Mjedisit"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Shtova permbajtje)
Etiketat: Përpunim pamor Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
[[File:Ecologia.jpg|thumb|Kujdesi për bimët]]
[[Skeda:Dita Nderkombtare e Mjedisit ne Shqiperi 2014.jpg|300pxthumb|Dita e Mjedisit nga [[PPNEA]] ne Tirane]]
 
'''Dita Botërore e Mjedisit''' e njohur nganjëherë edhe si '''Dita ndërkombëtare e mjedisit''' është një ditë festive e cila organizohet më datën 5 qershor të çdo viti. Kjo datë është mjeti kryesor i OKB-së për inkurajimin e vetëdijes dhe veprimit për mbrojtjen e mjedisit tonë në nivel global dhe lokal.
'''Dita ndërkombëtare e mjedisit''' është caktuar 45 vjet më parë nga Asambleja e përgjithshme e OKB-së, me qëllim për të shtuar vetëdijen rreth çështjeve të mjedisit dhe për të tërhequr vëmendjen politike ndaj këtyre çështjeve si dhe për të nxitur veprimin individual në këtë drejtim.
 
[[5 qershor]]i u caktua si Dita Botërore e Mjedisit në vitin [[1972]] , nga Asambleja e Përgjithshme e [[OKB]]-s. me qëllim të rritjes së vetëdijes rreth çështjeve të mjedisit si dhe për të tërhequr vëmendjen politike ndaj këtyre çështjeve aq sa edhe për të nxitur veprimin individual në këtë drejtim. U zgjodh kjo datë sepse përkon me ditën e hapjes e Konferencës së Kombeve të Bashkuara mbi Mjedisin, që u mbajt në vitin 1972 në Stokholm, nën udhëheqjen e Programit Mjedisor të Kombeve të Bashkuara. 5 qershori si datë festive dhe botërore e mjedisit ka nisur të festohet që nga viti 1974.
 
Qëllimi i kësaj ngjarje është të nxisë aktivitete dhe aksione për të arritur ndryshime pozitive në mbrojtjen e mjedisit. Kjo ditë zakonisht përcillet me një tematikë të caktuar.
 
Në të kaluarën tema të kësaj ngjarje kanë qenë kujdesi për tokën dhe ujin, mbrojtja e shtresës së ozonit, ndryshimet klimatike dhe zhvillimi i qëndrueshëm duke pasur gjithnjë në fokus ruajtjen e shëndetit human. <ref>[http://www.unep.org/wed/news/wrapup.asp -United Nations Environment Programme: „From Bangalore to Delhi India celebrates World Environment Day 2011“-], 24. 4. 2013.</ref> <ref name=":0">{{Cite web|last=Nations|first=United|title=World Environment Day|url=https://www.un.org/en/observances/environment-day|access-date=2020-06-03|website=United Nations|language=en}}</ref> <ref name=":2">{{Cite web|last=Environment|first=U. N.|title=World Environment Day|url=http://www.worldenvironmentday.global/node|access-date=2020-06-04|website=World Environment Day|language=en}}</ref> <ref name=":1">{{Cite web|date=2020-06-03|title=World Environment Day 2020: Theme, History, Quotes, Celebration|url=https://news.jagatgururampalji.org/world-environment-day-2020-history-theme-quotes/|access-date=2020-06-04|website=S A NEWS|language=en-US}}</ref>
 
== Shih edhe ==
* [[Natyra]]
* [[Mjedisi]]
* [[Kalendari ekologjik]]
 
== Referimet ==
{{reflist}}
 
== Lidhje të jashtme ==
{{CommonsCat|World Environment Day}}
*'''[https://www.unenvironment.org/events/un-environment-event/world-environment-day-2019 World Environment Day 2019]'''
**[http://www.unep.org/wed/2005/english/ 2005], [http://www.unep.org/wed/2006/english/ 2006], [http://www.unep.org/wed/2007/english/ 2007], [http://www.unep.org/wed/2008/english/ 2008], [http://www.unep.org/wed/2009/english/ 2009] / [http://www.unep.org/wed/2007/english/Previous_Themes/index.asp Previous themes of World Environment Day]
*[https://www.unenvironment.org/events/un-environment-event/world-environment-day-2018 '''World Environment Day 2018 Theme''']
 
[[Kategoria:Ditët ndërkombëtare]]
Anonymous user