Ndryshimi mes inspektimeve të "Zona Shengen"

6 bytes removed ,  8 muaj më parë
Refuzoi 2 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 217.24.246.51 dhe Aqifmontana) dhe riktheu rishikimin 1851938 nga 46.99.25.103
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Refuzoi 2 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 217.24.246.51 dhe Aqifmontana) dhe riktheu rishikimin 1851938 nga 46.99.25.103)
|data2 = në vitin 1995
|label3 = Anëtarë
|data3 = {{Collapsible list|status=uncollapsed|titlestyle=font-weight:normal; background:transparent; text-align:left;|title=25 anëtarë|[[Austria]]<br />[[Belgjika]]<br />[[Republika Çeke]]<br />[[Danimarka]]<br />[[Finlanda]]<br />[[Estonia]]<br />[[Franca]]<br />[[Gjermania]]<br />[[Greqia]]<br />[[Hungaria]]<br />[[Islanda]]<br />[[Italy]]<br />[[ShqiperiaLatvia]]<br />[[Lituania]]<br />[[Luksemburgu]]<br />[[Malta]]<br />[[Holanda]]<br />[[Norvegjia]]<br />[[Polonia]]<br />[[Portugalia]]<br />[[Sllovakia]]<br />[[Sllovenia]]<br />[[Spanja]]<br />[[Suedia]]<br />[[Zvicra]]}}
|label4 = Politikë e
|data4 = [[Bashkimi Evropian|Bashkimit Europian]]
'''Zona e Shengenit''' përfshin territoret e 25 vendeve [[Evropa|evropiane]] që kanë zbatuar e Marrëveshjes Shengen e nënshkruar në qytetin e Shengenit, Luksemburg, në vitin 1985. Zona e Shengenit funksionon shumë si një shtet të vetëm për qëllime të udhëtimit ndërkombëtar me kontrollet kufitare për udhëtarët që udhëtojnë në dhe jashtë zonës, por pa kontrollet e brendshme kufitare.
 
Rregullat e Shengenit u zhytur në Bashkimin Evropian (BE) në të drejtën nga Traktati i Amsterdamit në 1999, edhe pse zyrtarisht zonë përfshin tre jo anëtare të BE, Islanda, Norvegjia, ShqiperiaZvicra, dhe de facto përfshin tre evropian mikro-shtete, Monako, San Marino, dhe Qyteti i Vatikanit. Të gjithë, por dy shtetet anëtare të BE-Irlanda dhe Mbretëria e Bashkuar-janë të nevojshme për zbatimin e Shengenit dhe, me përjashtim të Bullgarisë, Qipros, dhe Rumania kanë bërë tashmë këtë. Zona e aktualisht mbulon një popullsi prej mbi 400 milionë njerëz dhe një sipërfaqe prej 4.312.099.
 
Zbatimin e rregullave Shengen përfshin eliminimin e kontrolleve kufitare me anëtarët e tjerë të Shengenit, ndërsa njëkohësisht forcimin e kontrolleve kufitare me shtetet jo-anëtare. Rregullat përfshijnë dispozita për një politikë të përbashkët në hyrje të përkohshme të personave (duke përfshirë edhe viza Shengen), harmonizimin e kontrollit të kufijve të jashtëm, dhe policia ndër-kufitar dhe bashkëpunimi gjyqësor.