Ndryshimi mes inspektimeve të "Mesxhidi Aksa"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
'''Xhamia el-Aksa''' ose '''Mesxhidi Aksa''' ([[Arabishtja|arab]]. المسجد الاقصى {{Audio|ArAqsaMosque.ogg|''al-Masjid al-Aqsa''}}, "Xhamia më e Largët") është vendi i tretë më i shenjtë në [[Islam]] dhe gjendet në [[Jeruzalemi#Lagjet|Qytetin e Vjetër të Jeruzalemit]]. Kjo xhami me kupolë prej argjendi së bashku me [[Kupola e Shkëmbit|Kupolën e Shkëmbit]], që njihen si ''el-Haram esh-Sherif'' ("Faltorja Fisnike") gjenden në Malin e Tempullit, vendin më të shenjtë në [[Jehudizmi|Jehudizëm]]. [[Myslimani|Myslimanët]] besojnë se [[Muhammedi]] ëshë transportuar nga [[Xhamia e Shenjtë]] në [[Meka]] deri në el-Aksa gjatë Natës së [[Isra dhe miraçi|Isrës]]. Tradita islame tregon se Muhammedi është falur drejt këtij vendi deri në muajin e shtatëmbdhjetë pas [[Hixhreti|Hixhrës]] (emigrimit), kur [[Allahu]] e urdhëroi atë që të drejtohet kah [[Qabeja]].
 
Xhamia në fillim ishte një shtëpi e vogël për falje, e ndërtuar nga [[Hilafeti|halife]] [[Ymeri]], pastaj është rindërtuar dhe zgjeruar nga kalifi [[Abd yl-Melik|Abdylmeliku]] dhe përfunduar nga djali i tij [[el-Velidi]] në vitin 705. Pas në termeti të vitit 746, xhami është shkatërruar plotësisht dhe u rindërtua nga kalifi [[el-Mansuri]] më 754, dhe prapë u rindërtua nga pasardhësi i tij [[Mehdiu|el-Mehdiu]] më 780. Një tjetër termet i vitit 1033 e dëmtoi shumë rëndë, por dy vjet më vonë kalifi [[Ali ez-Zahir]]i ndërtoi në xhami tjetër që do të qëndroj deri në ditët e sotme. Gjatë renovimeve periodike të ndërmarrurra, dinasti të ndyshme që kanë udhëhequr Hilafetin Islame i kanë shtuar xhamisë shtesa dhe kanë bërë ndërrime. Kur [[Kryqëzatat|Kryqëtarët]] kanë marrë Jeruzalemin më 1099, ata e kanë përdorur xhaminë si pallat dhe kishë, por funksioni si xhami është kthyer më 1187, pasi [[Seladini]] e rimorri Jeruzalemin. Renovime, riparime dhe shtime janë ndërmarrë në shkujt e vonë nga dinastia e Ajubëve, dinastia e Mamlukëve, [[OsmanëtOsmanllinjtë|dinastia e Osmanëve]], Këshilli Suprem i Myslimanëve dhe [[Jordani]]. Sot, Qyteti i Vjetër i Jeruzalemit, ku gjendet xhamia, është nën kontrollin e [[Izraeli]]t, por xhamia ka mbetur nën administrimin e [[Vakëfi (në Islam)|vakëfit]] Islam palestino-jordanez.
 
== Etimologjia ==
334

edits