Dallime mes rishikimeve të "Kanonizimi"

No change in size ,  1 vit më parë
v
(Lidhje të jashtme të shpëtuara: 3 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0)
Sidoqoftë, deri në shekullin e katërt, " rrëfimtarët " — njerëz që kishin rrëfyer besimin e tyre jo duke vdekur, por me fjalë dhe jetë - filluan të nderohen publikisht. Shembuj të njerëzve të tillë janë Shën [[ Hilarion|Hilarion]] dhe Shën [[Efraimi i Sirisë|Ephrem Sirian]] në Lindje, dhe Shën [[Martini i Tursit|Martin i Tursit]] dhe Shën [[Hilariusi]] në Perëndim. Emrat e tyre u futën në vargjet, listat e shenjtorëve u nderuan në mënyrë të qartë në [[Liturgjia|liturgji]], dhe varret e tyre u nderuan në mënyrë të njëjtë si ato të dëshmorëve. Meqenëse dëshmitari i jetës së tyre nuk ishte aq i qartë si ai i dëshmorëve, ata u nderuan publikisht vetëm me miratimin nga [[Ipeshkvi|peshkopi]] vendas. Ky proces shpesh quhet "kanonizim lokal".
 
Ky aprovimmiratim u kërkua edhe për nderimin e një dëshmori të njohur. Në historinë e tij të herezisë Donatiste, [[ Shën Optatus|Shën Optatus]] rrëfen se në Kartagjenë një matron katolik, i quajtur Lucilla, pësoi censurimet e Kishës për shkak se kishte puthur [[Relika|reliktet]] e një dëshmori të njohur, pretendimet e të cilit për martirizim nuk ishin vërtetuar juridikisht. Dhe Shën [[Çipriani i Kartagjenës|Kipiani]] (vdiq në 258) rekomandoi që të vëzhgohej më shumë kujdes në hetimin e pretendimeve të atyre që u tha se kishin vdekur për besim. Të gjitha rrethanat që shoqëronin martirizimin duhej të merreshin në pyetje; besimi i atyre që vuajtën dhe motivet që i gjallëruan ata duhej të ekzaminoheshin me rigorozitet, në mënyrë që të parandalohej njohja e personave të pambrojtur. Provat u kërkuan nga të dhënat gjyqësore të gjykimeve ose nga njerëzit që kishin qenë të pranishëm në gjykime.[[Agostini|Augustini i Hippo]] (vdiq në 430) tregon për procedurën që u ndoq në ditën e tij për njohjen e një dëshmori. Peshkopi i dioqezës në të cilën u bë martirizmi ngriti një proces kanonik për kryerjen e hetimit me ashpërsinë më të madhe. Aktet e procesit iu dërguan ose [[ Peshkopi i Metropolit|mitropolitanit]] ose [[ Prift (peshkop)|primitit]], i cili shqyrtoi me kujdes shkakun, dhe, pas konsultimit me peshkopët e [[Peshkopi ndihmës|tepërt]], deklaroi nëse i ndjeri ishte i denjë për emrin e 'dëshmorit' dhe nderimit publik.
 
Megjithëse jo “kanonizimet” në kuptimin e ngushtë, akteve të njohjes zyrtare, siç është ngritja e një [[altari]] mbi varrin e shenjtorit ose transferimi i relikteve të shenjtorit në një kishë, u paraprinë nga hetimet zyrtare për shenjtërinë e jetës së personit dhe mrekullitë i atribuohet ndërmjetësimit të atij personi.