Ndryshimi mes inspektimeve të "Kanceri"

6 bytes added ,  3 muaj më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 185.190.132.99) dhe riktheu rishikimin 1911698 nga 1l2l3k)
'''Kanceri''' është një term i përgjithshëm që përdoret për një grup me më tepër se 100 sëmundje të cilat mund të prekin çdo pjesë të organizmit. Terma të tjerë sinonime që përdoren janë tumori dhe neoplazma. Kanceri njihet si rritje e pakontrolluar e qelizave qe prodhojnë 1 tumor ose neoplazme. Qelizat e kancerizuara humbasin specializimin e indit qe i përkasin dhe nuk i përgjigjen mekanizmave te kontrollit qe normalisht e kufizojnë ndaljen e qelizave.
Kanceri mund te kaloje nga forma primare e tumorit ne formën sekondare te tij ne një proces qe ndryshe quhet "METASTAZ". Fjala "tumor" rrjedh nga gjuha latine... TUMORE--ënjtje, gjunge, fryerje.
Prodhohet nga shumimi jonormal i qelizave përmes procesit te ndarjes mitotike te qelizave.TRUPIT
 
Tumoret zakonisht klasifikohen ne këto grupe :
Anonymous user