Ndryshimi mes inspektimeve të "Malakasi"

29 bytes added ,  6 muaj më parë
Italic edhe bold
(Dmth eshte i njejti si versioni anglishtes, me disa modifikime. Referencat do te i shtoj me pas, do ti marr nga enwiki)
 
(Italic edhe bold)
' ' ' Malakasi ' ' ' ishte një fis historik shqiptar në Epir, Thesali dhe më vonë Greqinë jugore mesjetare. Emri i tyre është një referencë për zonën e origjinës së tyre, Mallakastra në jug të Shqipërisë . Ato paraqiten në të dhënat historike si një ndër fiset shqiptare që sulmuan dhe pushtuan Thesalinë pas vitit 1318 dhe përgjatë shekullit XIV ishin aktive në luftimet e Despotatit Shqiptar të Artës kundër Despotatit të Epirit .
 
==Emri==
 
Burimet kryesore historike për Malakasajt janë Historia e Gjon VI Kantakouzenosit e shkruar në gjysmën e dytë të shekullit XIV dhe Kronika e Tokos, shkruar në fillim të shekullit XV. Te këto fisi dokumentoher si ' ' Malakasaioi ' ' . Në regjistrimet veneciane të kolonëve shqiptarë në Greqinë e Jugut, ata përmenden si  ' ' Malacassi ' ' . Emri mendohet se i referohet rajonit të origjinës së tyre në rrafshinën e Mallakastrës në jug të Shqipërisë . Disa valë migrimesh nga ky rajon u vendosën në Greqinë Jugore dhe Italinë. Si një mbiemër, Malakasa ishte një mbiemër tipik shqiptar i kolonëve, të cilët ishin të ftuar kryesisht nga venedikasit për tu vendosur në Greqinë e Jugut , disa prej të cilëve më vonë u vendosën në Itali. Midis tyre përmendet në mbiemrat e themeluesve të bashkësive arbëreshe të San Demetrio Corone dhe Palazzo Adriano në 1488. 
 
==Historia==