Ndryshimi mes inspektimeve të "Ismail Strazimiri"

v
 
Ismail Strazimiri ishte një nga drejtuesit e klubit patriotik "[[Bashkimi]]" në zonën e [[Dibër|Dibrë]]<nowiki/>s në fillimet e lëvizjeve për pavarësi të popullit shqiptar. Ai punoi për përhapjen e alfabetit shqip me gërma latine dhe në mbrojtje të Kongresit te Manastirit. Ismail Strazimiri morri pas vdekjes dekoratën "Dëshmor i Atdheut". Ai njihet gjithashtu si një nga dëshmoret me moshë më të madhe vdekur në luftimet e Luftës II Botërore.
 
Mori pjesë në kryengritjen [[Kryengritja e vitit 1910|antiosmane të vitit1910vitit 1910]]. Në [[Kryengritja e vitit 1912|kryengritjen e përgjithshme të vitit 1912]], ishte komandant i çetës, që zhvilloi veprime të armatosura në krahinën e Dibrës dhe çliroi qytetin nga forcat serbe, përshëndeti shpalljen e Pavarësisë dhe përkrahu veprimtarinë e Qeverisë Kombëtare të [[Vlora|Vlorës]] te Ismail Qemalit.
 
Ismail Strazimiri iu kundërvu lëvizjeve të [[Esad pashë Toptani|Esat Pashës]] për një autonomi nga Turqia dhe aleancë me serbët. Gjatë viteve 1914-1915 ai mbajti funksionet e Nën-prefektit dhe Prefektit të Dibrës.