Dallime mes rishikimeve të "Fener deti"

2.870 bytes added ,  1 vit më parë
v
Krijuar nga përkthimi i faqes "Lighthouse"
v (Robot: ndryshime kozmetike)
v (Krijuar nga përkthimi i faqes "Lighthouse")
'''Fener deti''', '''Feneri''', '''Fanari''' apo '''Fari''' është pajisje me dritë të fortë, e vendosur në një vend të lartë në breg të detit (zakonisht mbi një kullë) si shenjë për anijet, që lundrojnë natën.
 
[[Skeda:Lighthouse_near_Grama_Bay_-_panoramio.jpg|parapamje|Fanari afër Gjirit të Gramës - Shqipëri]]
{{cung}}
'''Fenerdeti''' ose fari i detit është një kullë, ndërtesë ose një lloj tjetër strukture e krijuar për të lëshuar dritë të fortë nga një sistem llambash dhe [[Thjerra optike|lentesh]] me qëllim të ofrimit të ndihmës për drejtuesit e anijeve gjatë lundrimit në det ose në rrugët e brendshme ujore.
 
Dritat e fanarëve shënojnë vija të rrezikshme bregdetare, cekëtina të rrezikshme, shkëmbinj nënujorë, shkëmbinj dhe hyrje të sigurta në porte; ato gjithashtu ndihmojnë në navigacionin ajror. Pasi të përdoret gjerësisht, numri i farave operative ka rënë për shkak të shpenzimeve të mirëmbajtjes dhe është bërë joekonomik që nga ardhja e sistemeve të navigimit elektronik e që janë më të lira dhe shpesh janë edhe më të efektshme.
[[Skeda:A_coruna_torre_de_hercules_sunset_edit.jpg|parapamje| Fanari i Kullës së Herkulit ]]
[[Skeda:Smeaton's_Lighthouse00.jpg|djathtas|parapamje| Versioni i rindërtuar i fanarit në Edhistone nga viti 1759. ]]
[[Skeda:Vista_Panoramica_con_Faro_della_Vittoria.jpg|majtas|parapamje| Fanar në Vittoria - [[Trieste]] ]]
[[Skeda:Cape_Meares_Lighthouse_lens_-_Oregon.jpg|parapamje| Fanar në Cape Meares ]]
[[Skeda:Lighthouse_lantern_room_with_Fresnel_lens.png|parapamje| Fanar nga mesi i viteve 1800 ]]
[[Skeda:Margaree_Harbour_Range_Lights.jpg|djathtas|parapamje| Dritat e fanarit në Margaree Harbour, Nova Scotia. Kur një anije është në rrugën e duhur, të dy dritat rreshtohen njëra mbi tjetrën. ]]
[[Skeda:Kapu_Beach_Lighthouse_.jpg|parapamje| Fanari në një tumë më të lartë ]]
 
== Shih edhe ==
 
* [[Porti]]
* [[Bregdeti]]
* [[Farologjia]]
* [[Bregdeti Shqiptar i Jonit]]
* [[Bregdeti Shqiptar i Adriatikut]]
 
; Literatura
 
* Bathurst, Bella. ''The lighthouse Stevensons''. New York: Perennial, 2000.  [[ISBN (identifier)|ISBN]] [[Special:BookSources/0-06-093226-0|0-06-093226-0]]
* Beaver, Patrick. ''A History of Lighthouses''. London: Peter Davies Ltd, 1971.  [[ISBN (identifier)|ISBN]] [[Special:BookSources/0-432-01290-7|0-432-01290-7]].
* Crompton, Samuel, W; Rhein, Michael, J. ''The Ultimate Book of Lighthouses''. San Diego, CA: Thunder Bay Press, 2002.  [[ISBN (identifier)|ISBN]] [[Special:BookSources/1-59223-102-0|1-59223-102-0]].
* Jones, Ray; Roberts, Bruce. ''American Lighthouses''. Globe Pequot, 1998. 1st ed.  [[ISBN (identifier)|ISBN]] [[Special:BookSources/0-7627-0324-5|0-7627-0324-5]].
* Stevenson, D. Alan. ''The world's lighthouses before 1820''. London: Oxford University Press, 1959.
 
* Noble, Dennis. ''Lighthouses & Keepers: U. S. Lighthouse Service and Its Legacy''. Annapolis: U.S. Naval Institute Press, 1997.  [[ISBN (identifier)|ISBN]] [[Special:BookSources/1-55750-638-8|1-55750-638-8]].
* Putnam, George R. ''Lighthouses and Lightships of the United States''. Boston: Houghton Mifflin Co., 1933.
* Weiss, George. ''The Lighthouse Service, Its History, Activities and Organization''. Baltimore: Johns Hopkins Press, 1926.
[[Kategoria:Ndërtimtari]]