Ndryshimi mes inspektimeve të "Gani Gashi (piktor)"

v
revert self promotion and autobiography
(Përmbajtja e shtuar)
v (revert self promotion and autobiography)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Undo Advanced mobile edit
{{Infobox piktor
|emri=Gani Gashi
|foto=Gani Gashi In the Atelier May 2010.jpg
|titulli=Piktor|emri i vërtetë=Gani
|ditëlindja=[[27 Shkurt]] [[1944]]
 
[[File:Gani Gashi Adem Gashi, Gjelosh Gjokaj, Gani Gashi, Augsburg October 1997.jpg|thumb|right|150px|Gani Gashi Adem Gashi, Gjelosh Gjokaj, Gani Gashi, Augsburg October 1997]]
[[File:NjeriuGG Atelier hapësirëvillage Der Mensch im Raum Man in Space (106x76 cm)Mramor.jpg|thumb|left|150px|Njeriu në hapësirë Der Mensch im Raum ManGG inAtelier Space (106x76village cm)[[Mramori]]]]
 
 
Gashi merret me pikturë që nga viti 1968 dhe vazhdimisht ka pikturuar edhe ka punuar me grafika. Edhe kur shkëputet prej pikturës Gani Gashi krijon brenda vetes imazhe që i vinë nga gjendjet dhe karakteri i tij meditues. Kohë pas kohe Gashi pohon se ka pasur disa shkëputje të vogla nga piktura për shkak të pengesave që jeta i ka ofruar. Mirëpo, asnjëherë nuk është ndarë emocionalisht as prej grafikës, as prej ngjyrave të pikturës. Me kalimin e kohës ai nis t'i përkushtohet më tepër pikturës, duke e kurorëzuar shumicën e veprave me bazamentin grafik të shprehjes fillestare dhe ngjyrave të mbivedosura. Edhe pse grafika është një art i vështirë për t'u bërë sipas piktorit Gashi, në tablotë e tij ajo pasuron gjuhën e pikturës, krijon një simbiozë, këtë herë të trefishtë: grafikë-kolor-ekzistencë. Vetë piktori e ka vënë artin e tij zanafillor në funksion të të gjithë gjuhës piktorike dhe ia ka arritur mirë këtij qëllimi. Shpeshherë elementi grafik shërben si njëri prej dimensioneve të pikturës, zakonisht ai i dorës së dytë; fabula ose tematika, ndërsa ngjyrat fitojnë një liri të re, harmonizohen në llojin e tyre të veçantë dhe kështu veçantësojnë gjithë kompozitën piktorike.
[[File:Kosova 99 (78x85 cm) akrilik Kosovo 99 akrilic (2003).jpg|thumb|left|150px|Kosova 99 (78x85 cm) akrilik Kosovo 99 akrilic (2003)]]
 
[[File:SiluetatMozaiku Diei SilouettenTrefishtë SilhouetteDreifaches Mosaik Triply Mosaic (105x7575x75 cm) (2006).jpg|thumb|right|150px|SiluetatMozaiku i Trefishtë Die SilouettenDreifaches Mosaik SilhouetteTriply Mosaic (105x7575x75 cm) (2006)]]
Gani Gashit përbëhet nga katër shtylla themelore, të cilat gërshëtohen harmonishëm mes vedi: dizajni grafik, grafika, piktura dhe vizatimi. Janë këto disa nga fushat themelore të arteve pamore, që kanë veçoritë përkatëse gjatë zbatimit të ideve sipas normave specifike tekniko-teknologjike. Por, ç'është më e rëndësishmja, ato kanë për aspiratë qendrore invencën krijuese dhe cilësinë e vlerave të mirëfillta figurative. Preokupimi i Gashit në dy fushat e para të lartpërmendura, që ia kanë konsumuar devotshmërinë krijuese për një kohë mjaft të gjatë kohore, rezulton të ketë qenë frytdhënës. Së pari, për faktin se Gashi ka përfituar përvojë të jashtëzakonshme në zbërthimet tipografike, teknologjike dhe estetike të formësimit artistik të gazetave ditore dhe të beletristikës letrare librore. Së dyti, sepse devotshmëria pasionante e Gashit në fushën e grafikës së ashtuquajtur origjinale, sidomos në atë të shtypit të thellë, akuatintës, ka rezultuar të jetë gjithashtu shumë e dobishme dhe e suksesshme.
 
Gani Gashi, duke qenë i preokupuar dhe i shfryer maksimalisht në trajtesat sfiduese monokromike, me të gjitha komponentet themelore të konstelacioneve të dritëhijeve, të kontrasteve dramatike, të gradacioneve të ndjeshme tonale, të gërshëtimeve lineare dhe të strukturave e fakturave mbresëdhënëse - fare natyrshëm ai ka konvertuar në një veprimtar koloristik polikromik. Kështu, tashi e sa kohë, piktura dhe vizatimi janë bërë fushëveprimet e tij të përcaktuara fuqimisht.
 
[[File:HarmoniZogu HarmonieII HarmonyDer Vogel II Bird II (105x10026x38 cm).jpg|thumb|left|150px|HarmoniZogu II Der HarmonieVogel II Harmony Bird II (105x10026x38 cm)]]
 
Ndërtimin e kompozicioneve, qofshin ato pikturale apo vizatimore, Gashi e krijon me një dinamikë shpërthyese të trajtave, të vijave dhe të ngjyrave. Në spektrin e tij koloristik dominojnë e zeza konturizuese dhe e kuqja flakëruese, të mbështetura nga e verdha dhe e arta fisnikëruese, nga e kaltërta e thellë melankolike, nga e blerta tirkize freskuese si dhe nga e bardha dritëplot me të përhirëtën neutrale. Herë-herë autori krijon kompozicione të reduktuara në trajta dhe në ngjyra, me gama të ngrohta dhe të ftohta koloristike - si kontrapunkt sfidues ndaj disa kompozicioneve, do të thoshim, të ngarkuara apo me konotacion multiplikativ. Gashi aspiron në parim të shpreh ndjenjat e frymëzimeve të veta gjithënjë në mënyrë ekspresive, nga të cilat krijohen kompozicione asociative atraktive me pellgje koloristike të përkufizuara zakonisht me kontura të zeza dhe me grafema subtile fosilizuese.
=== Pikturat e para ===
<gallery>
File:ETempest panjohuraI UnbekanntSturm UnknownI Tempest I (105x75208x148 cm) (1952 - 1991).jpg|thumb|ETempest panjohuraI UnbekanntSturm I Tempest I Unknown (105x75208x148 cm) (1952 - 1991)
File:Nga cikli "KatandisjePoetika Njerëzoree Peizazhit I" (100x7450x70 cm) From the cycle "HumanLandscape DecayPoetry I" (Aus 1996dem Zyklus "Landschaftspoetik I" (1996).jpg|thumb|Nga cikli "KatandisjePoetika e Peizazhit NjerëzoreI" (100x7450x70 cm) From the cycle "HumanLandscape DecayPoetry I" ( 1996Aus dem Zyklus "Landschaftspoetik I" (1996)
|thumb|Nga cikli "Katandisje Njerëzore" (100x74 cm) From the cycle "Human Decay" ( 1996 )
File:Nga cikli "Poetika e Peizazhit I" (50x70 cm) From the cycle "Landscape Poetry I" Aus dem Zyklus "Landschaftspoetik I" (1996.jpg|thumb|Nga cikli "Poetika e Peizazhit I" (50x70 cm) From the cycle "Landscape Poetry I" Aus dem Zyklus "Landschaftspoetik I" (1996)
</gallery>
 
 
== Veprat ==
 
<gallery>
Skeda:Gani Gashi In the Atelier May 2010.jpg|Gani Gashi In the Atelier May 2010
File:Bjeshkët e Nemura (120x110 cm).jpg|thumb|Bjeshkët e Nemura (120x110 cm)
Skeda:Gani Gashi Adem Gashi, Gjelosh Gjokaj, Gani Gashi, Augsburg October 1997.jpg|Gani Gashi Adem Gashi, Gjelosh Gjokaj, Gani Gashi, Augsburg October 199
Skeda:Gani Gashi During working for the daily newspaper "Rilindja".jpg|Gani Gashi During working for the daily newspaper "Rilindja
File:ThyerjaPortret IIIkonik DerIconic Bruch II Breakage IIportrait (150 x100 cm100x75).jpg|thumb|ThyerjaPortret IIIkonik DerIconic Bruch II Breakage IIportrait (150 x100 cm100x75)
|thumb|Portret i Haruar Forgotten Portrait Vergessenes Porträt (159x110 cm)
File:Gjurmë II Spuren II Traces II (100x65 cm).jpg|thumb|Gjurmë II Spuren II Traces II (100x65 cm)
|thumb|Siluetat Die Silouetten Silhouette (105x75 cm)
File:Kosova 99 (78x85 cm) akrilik Kosovo 99 akrilic (2003).jpg|thumb|Kosova 99 (78x85 cm) akrilik Kosovo 99 akrilic (2003)
File:PortretShqiponja iEacle Harruar Forgotten PortraitAdler (150x140100x75 cm).jpg|thumb|PortretShqiponja iEacle HarruarAdler Forgotten Portrait (150x140100x75 cm)
File:LuljaNdjenja edie gjakutGefule BlutblumeThe Flower of Bloodfeelings (100x7090x75 cm).jpg|thumb|Lulja e gjakut Ndjenja die BlutblumeGefule The feelings Flower of Blood (100x7090x75 cm)
|thumb|Relievi i Ëndrave Dream Relief Erleichterung Der Träume Endra Fluturuse Futuristic Dreams Futuristische Träume
File:Mallëngjim Nostalgia Nostalgie (!00x100 cm).jpg|thumb|Mallëngjim Nostalgia Nostalgie (!00x100 cm)
File:Kompozicion Komposition Composition (130x130 cm).jpg|thumb|Kompozicion Komposition Composition (130x130 cm)
File:Hija e një portreti II Der Schatten eines Portraits II Portrait Shadow II (53x53 cm).jpg|thumb|Hija e një portreti II Der Schatten eines Portraits II Portrait Shadow II (53x53 cm)
|thumb|Gjarpinjtë Die Schlangen Snakes (100x70 cm)
File:Bjeshkët e Nemura (120x110 cm).jpg|thumb|Bjeshkët e Nemura (120x110 cm).jpg90 cm)
File:GaniPorta Gashie EShtëpis zezëHaustor dheHouse blu Schwarz und blau Black and BlueGateway ( 75x10575x65 cm).jpg|thumb|GaniPorta Gashie EShtëpis zezë dheHaustor blu SchwarzHouse undGateway blau Black and Blue ( 75x10575x65 cm).jpg
File:GG Atelier village Mramor.jpg|thumb|GG Atelier village [[Mramor]]
File:Bjeshkët e Nemura Die verfluchten Berge The Cursed Mountains (120x110120x90 cm).jpg|thumb|Bjeshkët e Nemura Die verfluchten Berge The Cursed Mountains (120x110120x90 cm)
File:Drita nëpër jeshile Das Licht durch das Grün Light through the Green (75x65 cm).jpg|thumb|Drita nëpër jeshile Das Licht durch das Grün Light through the Green (75x65 cm)
</gallery>