Ndryshimi mes inspektimeve të "Gani Gashi (piktor)"

Skeda Deptih_Atdheu_Fragmentar_(144x204_cm)_Dipthy_Fragmentary_Fatherland_(2004).jpg u largua pasi që është shlyer nga Commons prej Billinghurst
(Skeda Portret_i_Harruar_Forgotten_Portrait_(150x140).jpg u largua pasi që është shlyer nga Commons prej Billinghurst)
(Skeda Deptih_Atdheu_Fragmentar_(144x204_cm)_Dipthy_Fragmentary_Fatherland_(2004).jpg u largua pasi që është shlyer nga Commons prej Billinghurst)
Gjithashtu, në mënyrë simbolike, ai projection edhe kështjellën apo kullën, e cila në mbamendjen historie shqiptare, ai ka rendësi të posaçme, ngase shenjëzon qëndresën, moralin dhe vyrtytet tjera. Ajo sanitet në çdo tablå imazh, madje aq shpesh, sa mund të thuash se e tërë pikturat e Gashit është keshtjellë, ose fortifikatë mbase e Teutëa, Agronit apo Pirruas. Dhe brenda kësaj pikture kështjellë, krijohet harmonia dhe konflikti i ngjyrave, i formave dhe trajtave kompozicionale, pra krijohet gjithë ajo që ne art quiet formë dhe përmbajtje.
Koloriti në pikturën e Ganiut është kapitull në vete. Krahas cinoberit amo karminit, ai përdorë mjaft edhe ngjyrën blu me të gjitha nuance e sad e sidomos jeshilen me të sikar neutralizon dhe pajton kontrastet me ngjyrat , duhet thene se Gashi ato "I rrëmben” pothuaj në gjendje burimore nga arti populo , kurse në rrafshin piktural i vendos si viera te superstrukturuar artistike dhe estetike.
 
[[File:Deptih Atdheu Fragmentar (144x204 cm) Dipthy Fragmentary Fatherland (2004).jpg|thumb|left|150px|Deptih Atdheu Fragmentar (144x204 cm) Dipthy Fragmentary Fatherland (2004)]]
Secila pikturë me tjetrën ka një përbërje shumëdimensionale dhe një shprehje semantike universale. Edhe në rreshta të hollë, edhe në linja të trasha, çdo pikturë mund të lexohet si një metaforë kozmike. Nganjëherë ngjyrat janë lirike, ndonjëherë shqetësuese dhe me dramë brenda, ndonjëherë të ftohtë. Edhe ngjyra e fortë blu krijon tension. Edhe e bardha dhe e zeza sugjerojnë imazhe poetike. Gashi është një artist i veçantë. Kjo është vazhdimisht duke ndjekur një GJUHA artistike të re me një thyerje të fortë të shprehjes moderne dhe universale. Gani Gashi është një piktor i figurës dhe metaforës. Me një gjuhë të pazakontë ngjyrash ajo ka krijuar një pavarësi estetike. Një gjuhë që rinovon vetveten. Ai gjithashtu ka imazhe të veçanta poetike. Ai vazhdimisht ndjek aventurat e artit modern, duke këmbëngulur të sjellë shprehje të reja semantike, si dhe sinjale filozofike me një strukturë të brendshme, vokacion të fortë dhe harmoni poetike.