Ndryshimi mes inspektimeve të "Enigma (makineria)"

v
Rregullim i gabimeve me referimet. (via JWB)
(merge)
v (Rregullim i gabimeve me referimet. (via JWB))
[[Skeda:Enigma_(crittografia)_-_Museo_scienza_e_tecnologia_Milano.jpg|parapamje|Makineria Ushtarake Enigma, modeli i "Enigma 1", e përdorur gjatë fundit të viteve 1930 dhe gjatë luftës; e shfaqur në Muzeun e shkencës dhe teknologjisë në Milano, Itali]]
[[Skeda:EnigmaMachineLabeled.jpg|parapamje|Makineria ushtarake Enigma (në kuti druri)]]
'''Makineritë''' '''Enigma '''janë një seri e makinerive shifrore të zhvilluara dhe të përdorura nga fillimi deri në mesin e shekullit të 20-të për të mbrojtur komunikimin tregtar, diplomatik dhe ushtarak. Enigma u shpik nga inxhinieri [[gjerman]] Arthur Scherbius në fund të [[Lufta e Parë Botërore|Luftës I Botërore]].<ref name="Singh2011">{{Cite book|url={{google books |plainurl=y |id=fbp9V9dkaNkC}}|title=The Code Book: The Science of Secrecy from Ancient Egypt to Quantum Cryptography|last=Singh|first=Simon|date=26 January 2011|publisher=Knopf Doubleday Publishing Group|isbn=978-0-307-78784-2}}</ref>  Modelet e hershme janë shfrytëzuar komercialisht nga fillimi i viteve 1920, dhe u përdorën nga ushtria dhe shërbimet e qeverisë të disa vendeve, më së shumti të [[Gjermania Naziste|Gjermanisë Naziste]] , para dhe gjatë [[Lufta e Dytë Botërore|Luftës së dytë Botërore]].<ref>{{Cito web|url=http://www.ilord.com/enigma-manual1937-english.html|title=1937 Enigma Manual by: Jasper Rosal – English Translation|accessdate=31 May 2011|last=Lord|first=Bob|year=1998–2010|ref=harv}}</ref> Disa modele të ndryshme Enigma u prodhuan, por modeli i Ushtrisë Gjermane ishte më kompleks. Modelet japoneze dhe italiane ishin gjithashtu në përdorim.
 
== Historia ==