Dallime mes rishikimeve të "Bregliqeni i Ohrit"

518 bytes removed ,  2 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
vNo edit summary
vNo edit summary
Shqipëria ndodhet në [[Evropa Juglindore|Evropën]] [[Evropa Jugore|Jugore]] dhe [[Evropa Juglindore|Juglindore]] në pjesën perëndimore të [[Gadishulli Ballkanik|Gadishullit Ballkanik]]. Kufizohet me [[Mali i Zi|Malin e Zi]] në veriperëndim, [[Kosova|Kosovën]] në verilindje, [[Maqedonia e Veriut|Maqedoninë]] në lindje, [[Greqia|Greqinë]] në jug dhe [[Deti Mesdhe|Detin Mesdhe]] në perëndim. Vija bregdetare përgjatë liqenit ka një gjatësi totale prej {{Convert|32|km}} dhe është e shënuar posaçërisht nga një peizazh malor i furnizuar me [[Gjiret detare|gjire të]] vogla, brigje me rërë dhe një [[Kafshët ujore|botë ujore]] unike.
 
[[Liqeni i Ohrit]] është një liqen i thellë, oligotrofik me origjinë tektonike në [[Evropa Juglindore|Evropën Juglindore që]] ndahet midis Shqipërisë dhe Republikës së Maqedonisë. Përafërsisht dy të tretat e sipërfaqes së liqenit i përkasin Maqedonisë dhe një e treta e mbetur për Shqipërinë. Liqeni është një nga liqenet më të lashtë në të gjithë botën dhe më i madhi në [[Gadishulli Ballkanik|Gadishullin Ballkanik]]. <ref>{{Cito web|title=Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region|url=https://whc.unesco.org/en/list/99|website=whc.unesco.org|pages=UNESCO|language=English}}</ref> <ref name="Albanian Section">{{Cito web|last=[[UNESCO]], [[IUCN]] and [[Ministry of Tourism and Environment (Albania)|Ministria e Mjedisit e Shqipërisë]]|title=TOWARDS STRENGTHENED GOVERNANCE OF THE SHARED TRANSBOUNDARY NATURAL AND CULTURAL HERITAGE OF THE LAKE OHRID REGION - Baseline Assessment of the Lake Ohrid region - Albania|url=https://whc.unesco.org/document/139987|website=whc.unesco.org|pages=1–126|language=English|format=PDF|date=January 2016}}</ref> Me gjithë historinë e gjatë dhe të vazhdueshme, si dhe izolimin gjeografik, ai është liqeni me [[Biodiversiteti|biodiversitetin]] më të lartë në botë. <ref>{{Cito web|last=[[IUCN]]|title=TOWARDS STRENGTHENED GOVERNANCE OF THE SHARED TRANSBOUNDARY NATURAL AND CULTURAL HERITAGE OF THE LAKE OHRID REGION - Management Planning Expert|url=https://www.iucn.org/sites/dev/files/import/downloads/management_planning_expert_tor.pdf|website=iucn.org|pages=1–3|language=English|format=PDF}}</ref>
 
[[ Rezerva ndërkufitare Ohër-Prespa |Rezervati ndërkufitarNdërkufitar Ohër - PrespaPrespë]] përfshihet në Rrjetin Botëror të Rezervave të Biosferës në kuadër të Programit të [[UNESCO|UNESCO-së Njeriu]] dhe Biosfera. <ref>{{Cito web|last=[[UNESCO]]|title=Ohrid-Prespa|url=http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/biosphere-reserves/europe-north-america/albaniathe-former-yugoslav-republic-of-macedonia/ohrid-prespa/|website=unesco.org|language=English}}</ref> Shumica e pjesës shqiptare të liqenit është e mbrojtur dhe e përcaktuar si një peizazh i mbrojtur i vendosur më 18 shkurt 1999. <ref>{{Cito web|last=[[Ministry of Tourism and Environment (Albania)|Ministria e Mjedisit e Shqipërisë]]|title=RRJETI I ZONAVE TË MBROJTURA NË SHQIPËRI|url=https://www.cbd.int/doc/lifeweb/albania/Network%20of%20Protected%20Areas%20in%20Albania.pdf|website=cbd.int|location=Tirana|pages=1–3|language=Albanian|format=PDF}}</ref> <ref>{{Cito web|last=[[Ministry of Tourism and Environment (Albania)|Ministria e Mjedisit e Shqipërisë]]|title=FIFTH NATIONAL REPORT OF ALBANIA TO THE UNITED NATIONS CONVENTION ON BIOLOGICAL DIVERSITY (CBD)|url=https://www.cbd.int/doc/world/al/al-nr-05-en.pdf|website=cbd.int|page=45|language=English|format=PDF}}</ref> Trashëgimia natyrore dhe kulturore e rajonit të Ohrit përfshihet më tej në [[Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Shqipëri|listën provuese]] të Shqipërisë për përcaktimin si një [[UNESCO|vend]] [[Vende të trashëgimisë botërore|i Trashëgimisë Botërore të]] [[UNESCO]]. <ref>{{Cito web|title=Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region|url=https://whc.unesco.org/en/tentativelists/5626/|publisher=[[UNESCO]] [[World Heritage Site]]|accessdate=6 July 2013|language=en}}</ref>
 
Rajoni paraqet një [[Habitati|habitat]] për [[Gjitari|gjitarë të]] shumtë të [[Gjallesat ne zhdukje|kërcënuar]] dhe të [[Llojet e rrezikuara|rrezikuar]], me të paktën njëzet e një specie vendase të regjistruara në rajon. <ref name="Albanian Section">{{Cito web|last=[[UNESCO]], [[IUCN]] and [[Ministry of Tourism and Environment (Albania)|Ministria e Mjedisit e Shqipërisë]]|title=TOWARDS STRENGTHENED GOVERNANCE OF THE SHARED TRANSBOUNDARY NATURAL AND CULTURAL HERITAGE OF THE LAKE OHRID REGION - Baseline Assessment of the Lake Ohrid region - Albania|url=https://whc.unesco.org/document/139987|website=whc.unesco.org|pages=1–126|language=English|format=PDF|date=January 2016}}</ref> Në këtë grup bëjnë pjesë ujku, [[Macja e egër Europiane|macja e egër]], [[lundërza]], [[Ariu i murrmë|ariu kafe]] dhe [[kamoshi]]. E klasifikuar si një [[ Zonë e rëndësishme e shpendëve |zonë e rëndësishme e zogjve]], ajo përmban një gamë të gjerë të habitateve të [[Zogjtë|shpendëve të]] lidhur me topografinë dhe llojet e komuniteteve [[Bimesia|bimore]] të rajonit. <ref>{{Cito web|last=[[BirdLife International]]|title=Lake Ohrid and surrounding area|url=http://datazone.birdlife.org/site/factsheet/lake-ohrid-and-surrounding-area-iba-albania|website=datazone.birdlife.org|language=English}}</ref> Ka të paktën 137 lloje zogjsh që dihen se ndodhin në rajon me speciet më të rëndësishme që janë pelikani i madh i bardhë, fajkoi i egër, etj.
 
== Shih edhe ==
 
* [[Liqeni i Ohrit]]
* [[Lumi i Drilonit]]
* [[Plazhi i Pogradecit]]
* [[Gjeografia e Shqipërisë|Gjeografia e Shqiperise]]
* [[Trashëgimia Natyrore dhe Kulturore e Rajonit të Ohrit (Shqipëri)]]
 
== Referimet ==