Dallime mes rishikimeve të "Planifikimi hapësinor"

Lidhje të jashtme të shpëtuara: 1 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0.4
(Lidhje të jashtme të shpëtuara: 54 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0)
(Lidhje të jashtme të shpëtuara: 1 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0.4)
'''Planifikimi hapësinor''' është një term që i referohet teknikave dhe proceseve politike që ndiqen, kryesisht nga sektori publik, për të ndikuar në shpërndarjen e popullatës dhe aktiviteteve në një hapësirë gjeografike që mund të jetë e shkallëve të ndryshme. I përkufizuar si i tillë ky term është më i gjerë dhe përfshin të gjitha shkallët e mundëshme gjeografike, [[Planifikimi urban|planifikimin urban]], [[Planifikimi rajonal|rajonal]] apo [[Planifikimi ndërshtetëror|ndërshtetëror]]/[[Planifikimi ndërkombëtar|ndërkombëtar]]. Sistemet e planifikimit hapësinor në botë janë të shumta e të ndryshme.
 
Një nga përkufizimet më të herëshme të planifikimit hapësinor është ai i [[Statuti i Planifikimit Hapësinor/Rajonal Evropian|Statutit të Planifikimit Hapësinor/Rajonal Evropian]]<ref>{{cite web |url=http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/cemat/versioncharte/default_EN.asp |title=Council of Europe |publisher=Council of Europe |date= |accessdate=2013-10-06 |archiveurl=https://archive.istoday/WLCDz20130218071414/http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/cemat/versioncharte/default_EN.asp |archivedate=18 shkurt 2013 |url-02-18status=live }}</ref> (i quajtur edhe '[[Statuti i Torremolinos]]'), që u adoptua në 1983 nga Konferenca në [[Këshilli i Evropës|Këshillin e Evropës]] e Ministrave Përgjegjës për Planifikim Hapësinor/Rajonal (CEMAT): "Planifikimi rajonal/hapësinor i jep shprehje gjeografike politikave ekonomike, sociale, kulturore dhe gjeografike të shoqërisë. Njëkohësisht është edhe disiplinë shkencore, një teknikë administrative dhe një politikë e krijuar si një qasje ndërdisiplinore dhe gjithëpërmbledhëse drejt zhvillimit të balancuar rajonal dhe organizimit fizik të hapësirës sipas një strategjie të plotë".
 
==Sistemet e planifikimit hapësinor në Evropë==