Ndryshimi mes inspektimeve të "Akuakultura"

4.154 bytes added ,  8 muaj më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[[File:Trofta fish farm in Istog - 2012 - 01.JPG|thumb|Hurdha e peshkut "Trofta" në [[Burimi (qytet)|Burim (Istog)]] - Kosovë - 2012]]
'''Akuakultura''' është një veprimtari ekonomike e cila merret me kultivimin e [[Peshqit|peshkut]], krustaceve, molusqeve, bimëve ujore, algave, dhe organizmave të tjera ujorë. Akuakultura përfshin kultivimin e popullacionit të ujërave të ëmbla dhe ujërave të kripura në kushte të kontrolluara, prkundër me peshkimin tregtar, që është peshkimi i peshqve të egër. <ref name="AmericanHeritageDef">{{Cito web|url=http://www.answers.com/topic/aquaculture%7ctitle=aquaculture%7cwork=Answers.com|title=Answers - The Most Trusted Place for Answering Life's Questions|website=Answers.com}}</ref>
[[File:Trofta fish farm in Istog - 2012 - 08.JPG|thumb|Peshqit në hurdhën e peshkut "Trofta" në [[Burimi (qytet)|Burim (Istog)]] - Kosovë - 2012]]
'''Akuakultura''' është një veprimtari ekonomike e cila merret me kultivimin e [[Peshqit|peshkut]], krustaceve, molusqeve, bimëve ujore, algave, dhe organizmave të tjera ujorë. Akuakultura përfshin kultivimin e popullacionit të ujërave të ëmbla dhe ujërave të kripura në kushte të kontrolluara, prkundër me peshkimin tregtar, që është peshkimi i peshqve të egër. <ref name="AmericanHeritageDef">{{Cito web|url=http://www.answers.com/topic/aquaculture%7ctitle=aquaculture%7cwork=Answers.com|title=Answers - The Most Trusted Place for Answering Life's Questions|website=Answers.com|language=en}}</ref>
 
Sipas [[Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë|Organizatës]] së [[Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë|Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO)]], akuakultura "kuptohet si mbarështim i organizmave ujorë përfshirë peshqit, molusqet, krustacet dhe bimët ujore. Kjo nënkupton një formë të ndërhyrjes në procesin e rritjes për të përmirësuar prodhimin, siç është ruajtja e rregullt, ushqyerja, mbrojtja nga grabitqarët, etj. Akuakultura nënkupton gjithashtu pronësi individuale ose të korporatave të aksionarëve." <ref>[http://www.fao.org/fishery/statistics/global-aquaculture-production/en Global Aquaculture Production] Fishery Statistical Collections, FAO, Rome. Retrieved 2 October 2011.</ref> Prodhimi i raportuar nga operacionet globale të akuakulturës në vitin 2014 furnizonte mbi gjysmën e peshkut dhe butakëve që konsumoheshin direkt nga njerëzit; <ref>[https://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090907162320.htm Half Of Fish Consumed Globally Is Now Raised On Farms, Study Finds] ''Science Daily'', September 8, 2009.</ref> <ref>{{Cite book|url=http://www.fao.org/3/a-i5555e.pdf|title=2016 The State of the Worlds Fisheries and Aquaculture|last=|first=|date=2016|work=Food and Agriculture Organization|publisher=United Nations|location=Rome, Italy|page=77|isbn=978-92-5-109185-2|accessdate=2016-10-30|language=en}}</ref> megjithatë, ka çështje në lidhje me besueshmërinë e shifrave të raportuara. <ref name="overreporting">{{Cite journal|last=Watson, Reg|last2=Pauly, Daniel|year=2001|title=Systematic distortions in world Fisheries catch trends|url=http://www.mindfully.org/Water/Fish-Catch-Distortions.htm|journal=Nature|volume=414|issue=6863|pages=534–6|bibcode=2001Natur.414..534W|doi=10.1038/35107050|pmid=11734851|archive-url=https://web.archive.org/web/20100531152626/http://www.mindfully.org/Water/Fish-Catch-Distortions.htm|archive-date=2010-05-31|language=en}}</ref> Më tej, në praktikën e tanishme të akuakulturës, produktet nga disa peshq të egër përdoren për të prodhuar një kile mish peshku të llojit salmon.
 
Lloje të caktuara të akuakulturës përfshijnë fermat e peshkut, fermat e karkalecave, guaca deti marikulturë, algakulturë (të tilla si alga deti ), dhe kultivimin e peshkut dekorativ. Metodat e veçanta përfshijnë akuaponikën dhe akuakulturën shumë-trofike të integruar, që të dyja integrojnë mbarështimin e peshkut dhe farmat e bimëve ujorë.
 
== Shih edhe ==
* [[Peshqit]]
* [[Peshkimi]]
 
== Literatura ==
* {{cite journal | last1 = Corpron | first1 = K.E. | last2 = Armstrong | first2 = D.A. | year = 1983 | title = Removal of nitrogen by an aquatic plant, ''Elodea densa'', in recirculating ''Macrobrachium'' culture systems | url = | journal = Aquaculture | volume = 32 | issue = 3–4| pages = 347–360 | doi=10.1016/0044-8486(83)90232-6}}
* {{cite journal|doi=10.1126/science.1138042|title=ECOLOGY: Rapid Domestication of Marine Species|journal=Science|volume=316|issue=5823|pages=382–383|year=2007|last1=Duarte|first1=C. M.|last2=Marba|first2=N.|last3=Holmer|first3=M.|pmid=17446380}} [http://podcasts.aaas.org/science_podcast/SciencePodcast_070420.mp3 podcast]
* {{cite journal | last1 = Ferreira | first1 = J. G. | last2 = Hawkins | first2 = A.J.S. | last3 = Bricker | first3 = S.B. | year = 2007 | title = Management of productivity, environmental effects and profitability of shellfish aquaculture – The Farm Aquaculture Resource Management (FARM) model | url = http://www.longline.co.uk/site/publications/farm.pdf | journal = Aquaculture | volume = 264 | issue = 1–4| pages = 160–174 | doi=10.1016/j.aquaculture.2006.12.017}}
* GESAMP (2008) [http://www.fao.org/docrep/010/i0035e/i0035e00.htm ''Assessment and communication of environmental risks in coastal aquaculture''] [[FAO]] Reports and Studies No 76. {{ISBN|978-92-5-105947-0}}
* Hepburn, J. 2002. ''Taking Aquaculture Seriously''. Organic Farming, Winter 2002 © Soil Association.
* {{cite journal|doi=10.1093/envhis/11.3.527|url=https://historycooperative.org/journal/seeding-the-water-as-the-earth-the-epicenter-and-peripheries-of-a-western-aquacultural-revolution/|title='Seeding the Water as the Earth': The Epicenter and Peripheries of a Western Aquacultural Revolution|journal=Environmental History|volume=11|issue=3|pages=527–566|year=2006|last1=Kinsey|first1=D. S.|access-date=2019-07-29|archive-url=https://web.archive.org/web/20190729144510/https://historycooperative.org/journal/seeding-the-water-as-the-earth-the-epicenter-and-peripheries-of-a-western-aquacultural-revolution/|archive-date=2019-07-29|url-status=dead}}
* {{cite journal | last1 = Naylor | first1 = R.L. | last2 = Williams | first2 = S.L. | last3 = Strong | first3 = D.R. | s2cid = 82810702 | year = 2001 | title = Aquaculture – A Gateway For Exotic Species | journal = [[Science (journal)|Science]] | volume = 294 | issue = 5547| pages = 1655–6 | doi=10.1126/science.1064875 | pmid=11721035}}
* [https://web.archive.org/web/20070513162537/http://www.scotland.gov.uk/cru/kd01/green/reia-01.asp The Scottish Association for Marine Science and Napier University. 2002. Review and synthesis of the environmental impacts of aquaculture]
* Higginbotham James ''Piscinae: Artificial Fishponds in Roman Italy'' University of North Carolina Press (June 1997)
* Wyban, Carol Araki (1992) ''Tide and Current: Fishponds of Hawai'I'' [[University of Hawaii]] Press:: {{ISBN|978-0-8248-1396-3}}
* Timmons, M.B., Ebeling, J.M., Wheaton, F.W., Summerfelt, S.T., Vinci, B.J., 2002. Recirculating Aquaculture Systems: 2nd edition. Cayuga Aqua Ventures.
* {{cite journal | last1 = Piedrahita | first1 = R.H. | year = 2003 | title = Reducing the potential environmental impacts of tank aquaculture effluents through intensification and recirculation | url = | journal = Aquaculture | volume = 226 | issue = 1–4| pages = 35–44 | doi=10.1016/s0044-8486(03)00465-4}}
* {{cite journal | last1 = Klas | first1 = S. | last2 = Mozes | first2 = N. | last3 = Lahav | first3 = O. | year = 2006 | title = Development of a single-sludge denitrification method for nitrate removal from RAS effluents: Lab-scale results vs. model prediction | url = | journal = Aquaculture | volume = 259 | issue = 1–4| pages = 342–353 | doi=10.1016/j.aquaculture.2006.05.049}}
* {{Cite book|last=William McClarney|title=Freshwater Aquaculture|publisher=Echo Point Books & Media, LLC|year=2013|isbn=978-1-62654-990-6}}
* ''AquaLingua''  
* {{Cite journal|last=Ottinger|first=M.|last2=Clauss|first2=K.|last3=Kuenzer|first3=C.|year=2016|title=Aquaculture: Relevance, Distribution, Impacts and Spatial Assessments – A Review|journal=Ocean & Coastal Management|volume=119|issue=|pages=244–266|doi=10.1016/j.ocecoaman.2015.10.015}}
* {{Cite journal|last=Ottinger|first=M.|last2=Clauss|first2=K.|last3=Kuenzer|first3=C.|year=2017|title=Large-Scale Assessment of Coastal Aquaculture Ponds with Sentinel-1 Time Series Data|url=https://elib.dlr.de/112391/1/remotesensing-09-00440.pdf|journal=Remote Sensing|volume=9|issue=5|pages=440|bibcode=2017RemS....9..440O|doi=10.3390/rs9050440}}
 
[[Kategoria:Peshkim]]
[[Kategoria:Kafshë shtëpiake]]
[[Kategoria:Faqe me adresa nga Wayback Machine që përdorin stampën e arkivës së rrjetit]]
21

edits