Dallime mes rishikimeve të "Mbretëria Jugosllave"

rregullime
No edit summary
(rregullime)
'''Mbretëria Jugosllave''' ([[Gjuha serbokroate|Serbo-kroatishtserbokroatisht]]:<span> </span><span lang="scr">''Kraljevina Jugoslavija''</span>, Serbeserbe Cirilikcirilik:<span> </span><span lang="sr"><span class="Unicode">Краљевина Југославија</span></span>, "Mbretëria e Sllavisë Jugore)<ref name="Tomasz Kamusella 2008. Pp. 228, 297"><cite class="citation book">Kamusella, Tomasz (2009). </cite></ref> , e njohur edhe si '''Mbretëria Serbo-Kroato-Sllovene''', ishtë një shtet në [[Evropa juglindore|Evropën Juglindore]] dhe [[Evropa Qendrore|Qendrore]], që ka ekzistuar gjatë periudhës (1918-1939) dhe gjysmagjysmës e parë e [[Lufta e Dytë Botërore|Luftës së Dytë Botërore]] (1939-1943). Ajo u formua në vitin 1918 nga bashkimi i përkohshëm i Shtetit të Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve (formuar nga bashkimi i territoreve të ish - [[Perandoria Austro-Hungareze|Perandorisë Austro-hungareze PerandorisëHungareze]]) me ish - Mbretërinë e Serbisë. MbretërisëMbretëria e Malit të Zi ishte bashkuar me Serbinë pesë ditë më parë, ndërsa rajonet e [[Kosova|Kosovës]], [[Vojvodina|Vojvodinës]] dhe Maqedonisë së Vardarit ishin bërë pjesë e Serbisë para bashkimit. Gjatë njëmbëdhjetë vjetëve të parë të ekzistencës, Mbretëria zyrtarisht u quajt '''Mbretëria e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve''', por termi "Jugosllavi", ishte emri i saj bisedor që nga origjina e saj.<ref name="Naš rod">"Kraljevina Jugoslavija!</ref> Emri zyrtar i shtetit u ndryshua në "Mbretëria e Jugosllavisë" nga Mbreti Aleksandër I, më 3 tetor 1929.<ref name="Naš rod">"Kraljevina Jugoslavija!</ref>
 
Shteti ishte sundohej nga dinastia serbe Karađorđević, e cila më parë udhëhiqte Mbretërinë e Serbisë, nën Pjetri I nga vitivitit 1903 (pas grushtshtetitgrusht shtetit të majit) e më tej. Pjetri I u bë mbreti i parë i Jugosllavisë deri në vdekjen e tij në vitin 1921. Ai u pasua nga biri i tij, Aleksander I, i cili deri atëherë kishte qenë regjent për atin e tij. Ai ishte i njohur si "Aleksandri Unifikues" dhe ai e ripagëzoi shtetin me emrin Mbretëria e "Jugosllavisë" në vitin 1929. Ai u vra në [[Marseja|Marsejë]] nga Vlado Chernozemski, një anëtar i Organizatës së Brendshme Revolucionare Maqedonase e njohur me akronimin (VMRO), gjatë vizitës së tij në Francë , në vitin 1934. Pas kësaj kurora kaloi tek biri i tij i mitur, Pjetri II i Jugosllavisë. Dhe kështuKështu kushëriri i tij Pali u vendos si Princ Regjent deri në vitin 1941, kur Pjetri II do të arrinte moshën madhore.<ref>{{Cite web|title=Yugoslavia In Crisis 1934-1941|author=J. B. Hoptner|year=1963|publisher=Columbia University Press|url=https://archive.org/details/yugoslaviaincris012757mbp}}</ref> Familja mbretërore fluturoi për në [[Londra|Londër]], në të njëjtin vit, para se vendi të pushtohej nga fuqitë e Boshtit.
 
Në prill 1941, vendi ishte i pushtuar dhe i ndarë nga fuqitë e Boshtit. Një qeveri mbretërore në ekzil, e njohur nga [[Mbretëria e Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut|Britania e Madhe]] dhe, më vonë, nga të gjitha fuqitë Aleate, u vendos në Londër. Në korrik të vitit 1944, pas presionit të ushtruar nga Kryeministri Britanik [[Winston Churchill|Uinston çërçillÇërçill]], Mbreti njohu qeverinë e [[Republika Socialiste Federative e Jugosllavisë|Republikë Demokratike Federale të Jugosllavisë]] si qeveri legjitime. Kjo qeveri ishte themeluar më 2 nëntor pas nënshkrimit të Traktatit të Visit nga Ivan ŠubašićSubašić (në emër të Mbretërisë) dhe [[Josip Broz Tito]] (në emër të Partizanëve Jugosllavë).<ref><cite class="citation book">Walter R. Roberts (1973). </cite></ref>
 
== Shqiptarët nën sundimin e Mbretërisë Serbo ,Kroate Sllovene (1918-1941) ==
Anonymous user