Ndryshimi mes inspektimeve të "Umreja"

56 bytes added ,  5 muaj më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Saklanan gerçekler zhvendosi faqen Umre tek Umreja: shqip)
v
 
[[Skeda:Ehraam.jpg|thumbparapamje|240px|right|Një foto e një muslimani[[myslimani]] me veshje të [[Ihrami|Ihramit]]t (në të djathtë)]]
'''Umre''' ([[Gjuha arabe|Arabisht]]: '''عُمرَة‎''') është pelegrinazh i muslimanëvemyslimanëve në [[Meka|Mekë]]. MuslimanëMyslimanë mund ta bëjnë umren në çdo kohë, në kontrast me [[HaxhiHaxhillëku]]n e cila bëhet në një [[Dhilhixhe|muaj të caktuar]]. Në gjuhën arabe, ''Umre'' do të thotë „“vizita e një vendi të popullarizuar”. Në [[Sheriati|Sheriat]], Umre do të thotë bërja [[Tavafi|Tavaf]] rreth [[Qabja|Qabes]] dhe [[Sefa dhe Merve#Sa'i|Sai]] mes [[Sefa dhe Merve]], që të dyja bëhen pas veshjes së [[Ihrami]]t.
 
==Dallimi mes Haxhit dhe Umres==
*HaxhiHaxhillëku është një nga [[pesë Shtyllat e Islamit]] që do të thotë është e obligueshme për secilin muslimanë[[Myslyman|myslimanë]] një herë në jetë, nëse janë mirë fizikisht dhe financiarisht.
*HaxhiHaxhillëku bëhet në muajin e caktuar e cila është në muajin [[Dhilhixhe|Dhul-hixhe]], përderisa Umreja bëhet në çdo kohë.
*Edhe pse të dy kanë ritet e zakonshme, Umreja bëhet më pak se disa orë, ndërsa [[Haxhi]]lëku merr më shumë kohë dhe përmban më shumë rite.
 
==Përshkrimi i Umres==
 
===Tavafi===
Kur pelegrini hyn në [[XhamiaMesxhidi e ShenjtëHaram|Xhaminë e Shenjtë]], ai hynë me këmbën e djathtë. Ai duhet të shkoj te [[Guri i Zi]] për ta filluar Tavafin. Ai duhet ta prekë dhe ta puth Gurin e Zi, por për shkak se ka shumë njerëz dhe është e pamundur, atëhere kthehet kah Guri i Zi dhe e ngrit dorën duke thënë “Allahu Ekber”, por pa e puth dorën. Ai duhet të ecë kah ana e djathtë, në anën e majtë duhet të jetë Qabja, dhe kur ai arrin në Corner [[jemen]]as, ai duhet ta prekë, por pa e puth dorën dhe nuk duhet të thënë “[[Teqbiri|Allahu Ekber]]”, por nëse nuk mundet atëhere të vazhdoj të ecë pa i shqetësuar të tjerët. Çdo herë që kalon Gurin e Zi, ai duhet të drejtohet kah ajo dhe të thotë 'Allahu Ekber', dhe në pjesën tjetër të tavafit të tij duhet të recitojë çfarëdo që ai dëshiron nga [[dhikri]], [[Dua|lutjet]] dhe [[Kurani]].
 
Pelegrini duhet të bëj dy gjera në Tavaf:
<blockquote>Safaja dhe Merva janë shenja të fesë së Perëndisë, prandaj ai që viziton Qaben ose bën Umre, s’ka kurrfarë gjunahi nëve viziton ato (të dyja); ai që bën vepër të mirë, - me të vërtetë, [[Perëndia]] është falenderues dhe i Gjithëdijshëm. ([[Surja el-Bekare|Bekare 2:158]])</blockquote>
 
Pastaj ai duhet të ngjitet në eles-Safa derisa ta shohë Qaben, atëherë ai duhet të drejtohet kah ai dhe të ngrejë duart e të lavdërojë Allahun dhe të bëjë du'a (lutje) ashtu siç dëshiron. Ai duhet ta përsërisë atë tri herë, dhe të bëjë du'a në mes. Ai duhet të recitojë këtë dhikër pastaj të bëjë du'a, pastaj recitojë atë përsëri dhe të bëjë du'a, dhe recitoni atë për të tretën herë, pastaj zbret në el-Marva dhe nuk bën dua pas herës së tretës.
 
[[Ajeti]] 125 të [[Surja el-Bekare|sures Bekare]] recitohet kur arrin në Safa vetëm në fillim të sa'i. Nuk është e pëlqyeshme të përsëritet çdo herë kur arrin në Sefa dhe Merve.
 
===Rruatja e kokës ose shkurtimi i flokëve===